Skip to main content

Wall Street: Στο -1,4% ο Nasdaq – Δεν ενθουσίασαν οι δείκτες της οικονομίας

 Yποχώρησαν οι αμερικανικές μετοχές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, καθώς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία σκιαγράφησαν μία μεικτή εικόνα για την αμερικανική οικονομία. 

Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 1,43%, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,13%. Ο Dow Jones παρουσίασε καλύτερη επίδοση, όπως και πάλι σημείωσε πτώση 173 μονάδων ή 0,56%, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. 

Η μετοχή της Adobe άσκησε πιέσεις στους δείκτες Nasdaq και S&P 500, καθώς υποχώρησε 15%, μετά την είδηση ότι η εταιρεία ανακοίνωσε σύμφωνία ύψους 20 δισ.δολαρίων για την εξαγορά της Figma. 

Kαλύτερη επίδοση παρουσίασαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, με αυτές των Goldman Sachs και JPMorgan να ενισχύονται περισσότερο από 2% εκάστη. Σε άνοδο επίσης και οι μετοχές των σιδηροδρομικών εταιρειών, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους και έτσι αποφεύχθηκε μία απεργία την τελευταία στιγμή. 

Αντίθετα, οι μετοχές ενέργειας δέχθηκαν πιέσεις από την πτώση άνω του 3% των τιμών πετρελαίου, με τη Chevron να υποχωρεί 1,5%. 

Τα στοιχεία για τις αιτήσεις χορήγησης επιδοματος ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν καλύτερα του αναμενομένου την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι τιμές των εισαγόμενων αγαθών παρουσίασαν μικρότερη πτώση απ΄ό,τι αναμενόταν. Από την άλλη, οι πωλήσεις λιανικής ξεπέρασαν τις προσδοκίες, όμως υποχώρησαν εάν εξαιρεθούν τα αυτοκίνητα, ενώ τα στοιχεία για τη μεταποίηση έδειξαν επιβράδυνση. Παρότι τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών κρατά γερά προς το παρόν, δεν βοήθησαν και πολύ στο να απομακρυνθούν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό. 

«Θα συνεχίσει η Fed να μειώνει τον πληθωρισμό με κίνδυνο ύφεσης και με κίνδυνο αύξησης της ανεργίας; Είναι πραγματικά ένα δίλημμα, αλλά νομίζω ότι, δεδομένων των όσων ακούσαμε από τη Fed, το βλέμμα είναι καθαρά στραμμένο στον πληθωρισμό», δήλωσε ο Mike Loewengart, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Morgan Stanley.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ρέι Ντάλιο έδωσε μία ζοφερή εικόνα για τις αγορές και την οικονομία, προβλέποντας πτώση 20% για τις μετοχές, καθώς η Fed συνεχίζει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό με επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις.