Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μουδιασμένες οι αγορές μετά τη χθεσινή βουτιά της Wall Street

Με πτώση 0,5% στις 836 μονάδες έκλεισε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από το sell off που καταγράφηκε στη Wall Street το βράδυ της Τρίτης. Υποχώρησαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Στο ταμπλό στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Eurobank και Alpha Bank, ήπια πτώση για την Εθνική. Κέρδη άνω του 2% για την Πειραιώς. Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή. Θετικά τα πρόσημα για Viohalco +4% αλλά και η ΕΛΧΑ +4%.

Στην Ευρώπη, ο DAX υποχωρεί 1,12%, ενώ ο γαλλικός CAC σημείωσε πτώση 0,7%. Ο πανευρωπαϊκός STOXX600 έχασε 0,75%. Η μετοχή της Uniper σημειώνει βουτιά 16%, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων εθνικοποίησής της.

Οι μετοχές της Wall Street άνοιξαν με οριακές μεταβολές, αφού οι κύριοι δείκτες υπέστησαν την Τρίτη τη χειρότερη μέρα τους εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται.

* Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, ο οποίος παρακολουθεί ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, αυξήθηκε κατά 0,1% για τον μήνα και 8,3% το προηγούμενο έτος. Εξαιρουμένου του ασταθούς κόστους τροφίμων και ενέργειας, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% από τον ίδιο μήνα το 2021.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 0,1% και ο βασικός πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 0,3%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις σε ετήσια βάση ήταν για κέρδη 8% και 6%.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, είπε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να συγκεντρώσει πάνω από 140 δισ. ευρώ για να μετριάσει το πλήγμα για το κόστος ζωής των καταναλωτών, περιορίζοντας τα κέρδη των παρόχων ρεύματος. 

* Οι Βρυξέλλες θα εργαστούν για μια συνολική μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς αγορών για να σπάσει την «κυρίαρχη επιρροή» της τιμής του φυσικού αερίου στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιγράφοντας τα μέτρα που προτείνει για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.  Χαρακτηριστικά είπε ότι ο σχεδιασμός των αγορών ενέργειας δεν ταιριάζει με τον σκοπό και ότι πρέπει να επανασχεδιαστεί, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αποκομίσουν καλύτερα τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους.

* Η Κομισιόν παρουσίασε λεπτομερώς τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως μέσω του περιορισμού των «υπερκερδών» των ενεργειακών ομίλων και με την περικοπή της κατανάλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις ώρες αιχμής.

    Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Αύγουστο, λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων παρόλο που οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται καθώς η κρίση κόστους ζωής στη χώρα συνεχίζεται.

    Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 9,9% ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής. Η μέτρηση κινήθηκε πάνω από την πρόβλεψη των οικονομολόγων του Reuters για πληθωρισμό  10.2%. Ήταν επίσης χαμηλότερα από την μέτρηση του Ιουλίου, όταν ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10.1%.

    Σε εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού Uniper ετοιμάζεται να προχωρήσει η γερμανική κυβέρνηση, αφού θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει μία κατάρρευση που θα πυροδοτούσε ντόμινο κλυδωνισμών στον ενεργειακό τομέα. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα επαναλάβει πως δεν θα επιτρέψει «μία ενεργειακή Lehman Brothers». Στον δρόμο αυτό που ανοίγει δεν αποκλείεται να βαδίσουν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που βλέπουν τους εισαγωγείς φυσικού αερίου – και όχι μόνο- να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις.