Skip to main content

Θάνατος Ελισάβετ: Πώς η κηδεία μπορεί να επηρεάσει το βρετανικό ΑΕΠ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να περιέλθει επίσημα σε ύφεση νωρίτερα από το προβλεπόμενο λόγω των επιπτώσεων της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ, λένε οικονομολόγοι.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου αποδυναμώθηκε κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω και των πρόσθετων εορτασμών για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας. Τώρα που υπάρχει μια επιπλέον τραπεζική αργία στις 19 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της κηδείας της Βασίλισσας Ελισάβετ, η παραγωγή μπορεί επίσης να επηρεαστεί.

Εκτός από τις δημόσιες υπηρεσίες και τις περισσότερες επιχειρήσεις κλειστές, οι κορυφαίες αλυσίδες σούπερ μάρκετ συμπεριλαμβανομένης της Tesco και της Sainsbury θα κλείσουν, όπως και η Primark.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε τη Δευτέρα ότι το ΑΕΠ τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 0,2%, μετά από πτώση 0,6% τον Ιούνιο. Ο κυλιόμενος τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης ήταν μηδενικός, «που είναι περίπου στο σημείο που ήταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες τώρα», δήλωσε ο Τζορτζ Μπάκλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος για τη Μεγάλη Βρετανία στη Nomura.

«Η ανακοίνωση μιας άλλης τραπεζικής αργίας στις 19 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε επίσης να μειώσει το ΑΕΠ στο περιθώριο, πέρα ​​και πάνω από την ύφεση που ήδη περιμένουμε το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Ο Φίλιπ Σο, επικεφαλής οικονομολόγος της Investec στο Λονδίνο, εξέφρασε παρόμοια άποψη. «Εφόσον το ΑΕΠ υπέστη μικρή συρρίκνωση το δεύτερο τρίμηνο, αυτό θα σήμαινε ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, αν και επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από πρόσθετες επίσημες αργίες. Αν και αυτή δεν είναι η βασική μας περίπτωση, δεν θα το αποκλείσουμε, ειδικά εάν η υποτονική διάθεση του έθνους έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών κατά την περίοδο του πένθους», είπε.

Έχουν ήδη σημειωθεί σποραδικά κλεισίματα επιχειρήσεων, με ορισμένες αθλητικές εκδηλώσεις, κυρίως ποδοσφαιρικούς αγώνες, να αναβάλλονται.

naftemporiki.gr