Skip to main content

JPMorgan: Προς ομαλή προσγείωση η παγκόσμια οικονομία

Μία μικρή συρρίκνωση του ΑΕΠ ίσως δεν θα αποφευχθεί. Θα έχουμε  όμως πιθανότατα μία «ομαλή προσγείωση» και όχι σοβαρή ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό είναι το βασικό σενάριο της JPMorgan Chase με βάση τα πρόσφατα μακροοικονομικά δεδομένα, αλλά και τις εκτιμήσεις για τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. 

Οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Μάρκο Κολάνοβιτς και Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου σημειώνουν πως υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις επιβράδυνσης του πληθωρισμού, άμβλυνσης των μισθολογικών πιέσεων και σταθεροποίησης του καταναλωτικού κλίματος.  

Προσθέτουν δε πως οι αγορές μπορούν να επωφεληθούν από το πακέτο τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, που προωθεί η Κίνα και τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας στην Ευρώπη. 

Το θετικό κλίμα επιστρέφει σταδιακά στις αγορές και υπάρχουν ελπίδες πως ο πληθωρισμός έχει φτάσει ήδη στην κορύφωσή του, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World Index ολοκλήρωσε το πιο δυναμικό τετραήμερο ανοδικό σερί από τον Μάιο. Το εάν η ευφορία αυτή θα διατηρηθεί θα εξαρτηθεί όμως εν πολλοίς και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα. 

naftemporiki.gr