Skip to main content

Πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής πλην του αερίου προτείνει η Κομισιόν

Καθώς οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζουν να ανεβαίνουν, η τελευταία φάση της ενεργειακής κρίσης έχει ανοίξει τη συζήτηση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές της ενέργειας. 

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου προκειμένου να συζητήσουν έκτακτα πανευρωπαϊκά μέτρα απόκρισης στην απότομη αύξηση των τιμών του αερίου και της ενέργειας που πλήττει τη βιομηχανία της Ευρώπης και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών αφότου η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες αερίου στην ΕΕ. Πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Παρασκευής, αξιωματούχοι από τα 27 κράτη μέλη θα συζητήσουν σχετικές προτάσεις της Κομισιόν την Τετάρτη. 

Ανάμεσα στις προτάσεις των Βρυξελλών, σύμφωνα με τους Financial Times, είναι ένα σχέδιο για επιβολή πλαφόν ύψους 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου.

Στο προσχέδιο που επικαλούνται πώς έχουν στα χέρια τους οι FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι συνέστησε στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια άνθρακα, τα οποία καθορίζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου, σε 200 ευρώ ανά MWh.  

Το πλαφόν που προτείνεται «θα αντανακλά τα αποτελέσματα στην αγορά που θα αναμέναμε αν λειτουργούσαν φυσιολογικά οι εφοδιαστικές αλυσίδες και δεν υπόκεινταν στην οπλοποίηση της ενέργειας μέσω των διαταραχών εφοδιασμού», σημειώνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι το πλαφόν είναι αρκετά υψηλό ώστε να μην αποθαρρύνονται μελλοντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. 

Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί επειδή είναι συνδεδεμένες με την τιμή του φυσικού αερίου, είτε η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται  με φυσικό αέριο είτε από άλλες πηγές. Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 10 φορές υψηλότερες από ό,τι οι μέσοι όροι της τελευταίας δεκαετίας.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης έναν  δεσμευτικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρισμού κατά 5% στη διάρκεια των ωρών αιχμής. 

Ο συνήθης τρόπος για να ενθαρρυνθούν οι βιομηχανικοί χρήστες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας τις ώρες αιχμής είναι μέσω συμβάσεων που επιτρέπουν στους διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνουν την προσφορά με αντάλλαγμα αποζημίωση ή χαμηλότερους μελλοντικούς λογαριασμούς. Το έγγραφο της Κομισιόν προειδοποιεί ότι τα κίνητρα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι «οικονομικά αποδοτικά». 

naftemporiki.gr