Skip to main content

Σέβινγκ (Deutsche Bank): Η Γερμανία οδεύει σε ύφεση

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η γερμανική, είναι έτοιμη να συρρικνωθεί λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού, των προβλημάτων στον ενεργειακό εφοδιασμό και των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σέβινγκ.

«Δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να αποτρέψουμε μια ύφεση στη Γερμανία», είπε ο Σέβινγκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. «Πιστεύουμε ότι η οικονομία μας είναι αρκετά ανθεκτική για να αντιμετωπίσει αυτήν την ύφεση — υπό την προϋπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες ενεργούν γρήγορα και αποφασιστικά τώρα».

«Όσο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση και τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών», είπε.

Ο Σέβινγκ είχε προειδοποιήσει ότι η πλήρης διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγούσε τη Γερμανία σε ύφεση. Αρκετά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Commerzbank , είπαν ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν τις πιστώσεις σύμφωνα με το σενάριο, παρόλο που αναμένουν ότι η κρατική υποστήριξη θα μετριάσει το χτύπημα.

Ο Σέβινγκ δήλωσε την Τετάρτη ότι αναμένει να αυξηθούν επίσης οι χρεοκοπίες.

Οι παραγγελίες των εργοστασίων στη Γερμανία μειώθηκαν για έκτο μήνα τον Ιούλιο καθώς ο πληθωρισμός και η αβεβαιότητα για τον ενεργειακό εφοδιασμό υπονομεύουν την εμπιστοσύνη.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε 65 δισ. ευρώ σε νέα μέτρα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής, αν και οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν θα είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια ύφεση.

naftemporiki.gr