Skip to main content

Επίδομα θέρμανσης: Αύξηση αριθμού δικαιούχων – ίσως και ποσού

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Εβδομάδα ΔΕΘ αυτή που ξεκίνησε και στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνονται οι συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο με στόχο την οριστικοποίηση του πακέτου των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.  Η ενέργεια κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς οι πορεία των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλες τις εναλλακτικές ώστε να διατηρήσει το ύψος των επιδοτήσεων στο ρεύμα και να ενισχύσει τους πολίτες ώστε να μην «παγώσουν» το χειμώνα, χωρίς όμως να «ξεφύγει» ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων, ίσως και του ποσού, του επιδόματος θέρμανσης αποτελεί ένα από τα μέτρα που θέτουν ισχυρή υποψηφιότητα προς εφαρμογή. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «σε ότι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κάθε χρόνο έχουμε και περισσότερα χρήματα και διευρυμένη περίμετρο και φέτος δεν θα μπορεί να είναι διαφορετικά. Έχουμε αποδείξει ότι καταλαβαίνουμε απαιτήσεις και ανάγκες του κόσμου και ανταποκρινόμαστε σε αυτό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε και η διεθνής τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε αγγίξει τα 2 ευρώ το λίτρο. Από τότε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει υποχωρήσει και βρίσκεται ουσιαστικά κάτω από τα 100 δολάρια. Παράλληλα όμως το αμερικανικό νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί έναντι του ευρώ, καθιστώντας πιο ακριβή την τιμή του. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που ξεκινά στα μέσα Οκτωβρίου τοποθετείται στα 1,6-1,7 ευρώ το λίτρο, υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι στις 15 Οκτωβρίου οπότε και ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με μέση τιμή στα 1,16 ευρώ το λίτρο ενώ η τιμή στα νησιά είχε ξεπεράσει τα 1,2 ευρώ.

Λόγω της αυξημένης τιμής, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης σε σχέση με τα 180 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι. Βασικός στόχος η επιβάρυνση για τους δικαιούχους να είναι όσο γίνεται μικρότερη σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι χρειάζονται γενναίες παρεμβάσεις στον βαθμό που αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός. «Είναι κάτι που δεν μπορείς να προσπεράσεις όταν έχεις 10 φορές αύξηση». Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τη δυνατότητα να λάβουν επίδομα θέρμανσης είχαν κι όσοι έκαναν χρήση φυσικού αερίου.