Skip to main content

Μ. Κολμάν: «Νοιώθω τον ίδιο ζωώδη φόβο που είχα και το 2008» λέει για την οικονομία

«Νοιώθω ίδιο ζωώδη και σωματικό φόβο» που είχα και το 2008, βλέποντας «τι εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή» εκμυστηρεύτηκε ο Βέλγος οικονομολόγος Μπρουνό Κολμάν, on camera, αναφερόμενος στην κρίση που διανύουμε. 

 «Είναι πολύ πιο σοβαρή από αυτήν της Covid-19  όταν η οικονομία σχεδόν κατέρρευσε», προειδοποίησε ο οικονομολόγος  σε εκπομπή του RTL.

Ο Κολμάν ανησυχεί  πως το 40% του πληθυσμού κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας  ενώ θα προκύψουν φαινόμενα πολιτικής ανυπακοής 

«Αυτό είναι το τίμημα της κοινωνικής ειρήνης»

Σύμφωνα με Κολμάν «πολλές εταιρείες θα χρεοκοπήσουν. Το 2008 το κράτος βοήθησε άμεσα τις τράπεζες, εξηγεί  και «τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο». Το κράτος χρεώνεται με 2% για 10 χρόνια και αυτό «είναι το τίμημα της κοινωνικής τάξης, της κοινωνικής ειρήνης και του κατευνασμού».

«Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει άμεσα», επιμένει ο οικονομολόγος. «Δεν πρέπει να βρισκόμαστε στο επίπεδο των παρατηρήσεων, αλλά των λύσεων. Υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να βρεθούν. Έχει γίνει λόγος για ανώτατο όριο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μπορούμε να λάβουμε άμεσα δημοσιονομικά μέτρα για να συγκεντρώσουμε ένα δημοσιονομικό πλεονέκτημα στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους».