Skip to main content

Χρηματιστήρια: Στηρίξεις από τη ΔΕΗ στην Αθήνα, μικρή «ανάσα» στην Ευρώπη

Με ήπια άνοδο ολοκλήρωσε μια ταραχώδη εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται 0,19% στις 844 μονάδες, με στηρίξεις από το άλμα της μετοχής της ΔΕΗ, αν και εξακολουθούν να υφίστανται οι ανησυχίες για όξυνση της ενεργειακής κρίσης, τα δεδομένα για εκτίναξη του πληθωρισμού σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα στην Ευρωζώνη και τις προβλέψεις για αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα. 

Η ΔΕΗ ενισχύθηκε 6% και ενώ τα αποτελέσματά της για το τρίμηνο αναμένονται στις 6 Σεπτεμβρίου. Η Aegean κέρδισε 1,93%. Στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -1,89% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,01%,  Eurobank -0,49%. Αντιθέτως η Πειραιώς έκλεισε ανοδικά στο +1,64%.

Θετικά πρόσημα λόγω ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή για να ολοκληρώσουν μια εβδομάδα «αναταράξεων», καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν σε μια βασική έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, η οποία έδειξε τα αναμενόμενα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,2% μέχρι τα μέσα το απόγευμα, με σχεδόν όλους τους κλάδους και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος. Ισχυρή άνοδος 2,82% στην Φρανκφούρτη για τον DAX. Στο Παρίσι ο CAC κέρδισε 1,98%, στο +1,76% το Λονδίνο.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 315.000 θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7%, ελαφρώς πάνω από τις προσδοκίες του 3,5%.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν επίσης άνοδο , αφού νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε θέσεις εργασίας με σταθερό, αλλά πιο αργό ρυθμό.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε επίσης κέρδη 0,7% και ο Dow Jones ανήλθε +0,5%. 

Η ανάγνωση θα βοηθήσει να μετριαστούν οι φόβοι της αγοράς ότι μια πολύ πιο δυναμική αγορά εργασίας θα έδινε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα την άδεια να αυξήσει τα επιτόκια πολύ πιο επιθετικά καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Σε μεμονωμένο επίπεδο η Credit Suisse βλέπει τη μετοχή της να ενισχύεται 3,2% στον απόηχο πληροφοριών του Reuters που τη θέλουν να καταργεί 5.000 θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου περικοπών κόστους. Στο +2% και η Ryanair που είχε ρεκόρ επιβατών τον Αύγουστο για τέταρτο διαδοχικό μήνα, παγιώνοντας τη θέση της ως της κορυφαίας αεροπορικής χαμηλού κόστους στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr