Skip to main content

Μεγάλη πτώση στην τιμή του φυσικού αερίου

Κοντά στα 200 ευρώ τη μεγαβατώρα υποχωρούσε η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά του Αμστερνταμ , καθώς φαίνεται ότι θα επαναλειτουργήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο αγωγός Nord Stream 1  μετά την τριήμερη διακοπή λόγω συντήρησης.

 Τα συμβόλαια εκπλήρωσης Οκτωβρίου έφτασαν και στα 203,4 ευρώ τη μεγαβατώρα, για να ανέβουν στη συνέχεια στα 212 ευρώ.  «Οι  τιμές του φυσικού αερίου μειώνονται δεδομένου ότι οι ροές του Nord Stream 1 φαίνεται να ξεκινούν ξανά από αύριο με δυναμικότητα 20%, ακόμα κι αν η Gazprom έχει δηλώσει ότι, δεδομένης της λειτουργίας μόνο ενός στροβίλου, ο αγωγός χρειάζεται συντήρηση  κάθε 42 ημέρες (η επόμενη θα είναι στα μέσα Οκτωβρίου)», υπογραμμίζουν οι αναλυτές της Mps Capital Services

Την ίδια ώρα πάντως, το πετρέλαιο κινείται ανοδικά σήμερα μετά την πτώση  των τιμών στο προηγούμενο διάστημα . Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Οκτωβρίου για το αργό  αυξάνονται κατά 2,26% στα 88,57 δολάρια το βαρέλι και του Brent  για τον Νοέμβριο κατά 2,28% στα 94,48 δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom, η ροή του φυσικού αερίου θα επαναληφθεί στο 20% της χωρητικότητας όπως είχε προγραμματιστεί, στα ίδια επίπεδα δηλαδή πριν τις εργασίες συντήρησης. 

Αν και το τελευταίο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει στην Ευρώπη λόγω των ανακοινώσεων της ΕΕ για μεταρρύθμιση στην αγορά, ο δεκαπλασιασμός τους – εδώ και ένα χρόνο – έχει προκαλέσει έκρηξη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής.

Πολλές κυβερνήσεις ζητούν επείγουσα αποσύνδεση μεταξύ της τιμής του αερίου και της ηλεκτρικής και στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κινηθεί η πρωτοβουλία της Κομισιόν, που αναμένεται να παρουσιαστεί στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

naftemporiki.gr