Skip to main content

Χρηματιστήρια: Διευρύνθηκαν οι πιέσεις μετά τις εξαγγελίες Πάουελ

Ελεγχόμενες απώλειες και στάση αναμονής σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 893 μονάδες, και το -0,27%. Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, και με την ομιλία Πάουελ στο πλαίσιο του συμποσίου στο Τζάκσον Χολ να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς -1%. Ηπιότερες απώλειες για τη Eurobank -0,80%.

Σήμερα, 26 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί να δημοσιοποιηθούν οι προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφερόμενοι παραμένουν τόσο η κοινοπραξία της ΓΕΚ Τέρνα με την AD Holdings, όσο και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight. Αναφορικά με τα εργασιακά, στις 20 Ιουλίου απολύθηκαν και οι 1.060 εργαζόμενοι της βιομηχανίας, όπως προβλεπόταν στο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης, έπειτα από την απόρριψη των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει τα πέντε σωματεία από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, λαμβάνοντας τις αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 22,3 εκατ. ευρώ.

Ο Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Federal Reserve, προχώρησε σε δυσοίωνες προβλέψεις στην αρχή της ομιλίας του, προειδοποιώντας ότι «έρχονται πόνος και δυσκολίες», με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να αντιδρούν αρνητικά. Στο -0,76% ο DAX στη Φρανκφούρτη, -0,45% ο CAC στο Παρίσι, 1,5% οι απώλειες στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός STOXX600 υποχωρεί 1%.

Ομοίως στη Νέα Υόρκη, -0,18% υποχωρεί ο Dow Jones, 0,3% ο S&P 500. Ο Nasdaq χάνει 0,35%. 

Ο Πάουελ επανέλαβε την Παρασκευή τη δέσμευσή του για ανάσχεση του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι αναμένει από τη Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με τρόπο που θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» στην οικονομία των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα «χρησιμοποιήσει δυναμικά τα εργαλεία» για να επιτεθεί στον πληθωρισμό, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Ενώ ορισμένοι επενδυτές ήταν αισιόδοξοι για μια μελλοντική αλλαγή της πολιτικής, πολλοί αναλυτές περίμεναν ότι ο πρόεδρος θα υιοθετούσε έναν επιθετικό τόνο και θα επαναλάβει τη δέσμευση της Fed να οδηγήσει τον πληθωρισμό πίσω προς τον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

naftemporiki.gr