Skip to main content

Αναθέρμανση των επενδυτικών σχέσεων με το Κατάρ – Σε ποιους κλάδους επικεντρώνεται το ενδιαφέρον

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
[email protected] 

Οι προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα στην Ντόχα του Κατάρ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης

Η επίσημη επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Tamim Bin Hamad Al Thani. Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- συνάντηση με τον Al Thani και διευρυμένες συνομιλίες. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη και οργανωμένη προσπάθεια που γίνεται προ κειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις και να ανοίξουν ξανά οι δίαυλοι επιχειρηματικής και επενδυτικής επικοινωνίας με το Κατάρ, μετά την υπόθεση της επένδυσης του εμίρη στην Οξυά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επενδυτές από το Κατάρ έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τον τουριστικό τομέα, τις νέες τεχνολο γίες και το real estate, όπως και ελληνικές εταιρείες από τους κλάδους των κατασκευών, των δομικών υλικών, των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού και της τεχνολογίας. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τα προβλήματα των καταριανών επενδύσεων, ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο, είναι ενεργές στο Κατάρ και εκτελούν μεγάλα έργα.

Ένα διαχρονικό πρόβλημα που διαπιστώνεται είναι ότι όπως σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, έτσι και στο Κατάρ, υπάρχει μια δυσκολία συμμετοχής σε διαγωνιστικές διαδικασίες παραχωρήσεων ή πωλήσεων κρατικών συμμετοχών, εταιρειών ή παγίων. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι τομείς που δυνητικά παραμένει το ενδιαφέρον και όπου ήδη υπάρχει δραστηριότητα με προοπτική να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα είναι οι κατασκευές, ο τουρισμός, η ενέργεια και τα τρόφιμα.

Ελληνικά προϊόντα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να γίνει μνεία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης στην αγορά του Κατάρ, όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο, το μέλι, ο κρόκος, τα θαλασσινά, η φέτα και το γιαούρτι.

Ωστόσο θα υπογραμμιστούν και τα προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη των εξαγωγών προς το Κατάρ, όπως είναι η μεταφορά των προϊόντων.

Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία, δώδεκα φορές μεγαλύτερο είναι πλέον το δημοσιονομικό πλεόνασμα του Κατάρ, αγγίζοντας τα 47,3 δισ. ριάλ (12,8 δισ. δολάρια) το α’ εξάμηνο του 2022, χάρη στα ολοένα και μεγαλύτερα έσοδα από την ενέργεια, που καθιστούν την αραβική χώρα ένα από τα πλουσιότερα κράτη στον κόσμο.

Κατά την περίοδο αυτή τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 58%, στα 150,7 δισ. ριάλ, αντισταθμίζοντας τις αυξημένες κρατικές δαπάνες για μισθούς και αμοιβές. Το πλεόνασμα της χώρας κατά το α’ εξάμηνο του 2021 ήταν 4 δισ. ριάλ. Όπως και άλλοι παραγωγοί ενέργειας του Κόλπου, έτσι και το Κατάρ έχει επωφεληθεί από την άνοδο των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προκάλε σαν η έξαρση του κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τα έσοδα της χώρας προέρ χονται κυρίως από μακροπρόθε σμες συμβάσεις για την προμήθεια LNG, που συνήθως έχουν άμεση σχέση με την τιμή του πετρελαίου.

Το ενδιαφέρον της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα το Κατάρ, το οποίο προσπαθεί να δεσμεύσει τους αγοραστές για τη νέα παραγωγή LNG μέσα στη δεκαετία. Μεγάλη ανάπτυξη Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί φέτος κατά 5,4% και θα δημιουργήσει πλεόνασμα που ισοδυναμεί με περίπου 45 δισ. δολάρια.

Επίσης, εκτός από τα ενεργειακά έσοδα, αναμένεται και αύξηση από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, που σύμφωνα με τους διοργανωτές του θα αγγίξει τα 17 δισ. δολάρια. Το Κατάρ δεν έχει ανάγκη κεφαλαίων. Έχει όμως ανάγκη καινοτόμων επιχειρήσεων. Προσελκύει επιχειρηματικούς ομίλους από ολόκληρο τον πλανήτη με τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου οι οποίες προσφέρουν μοναδικά γενναιόδωρα κίνητρα.

Το Qatar Financial Centre Authority έχει δημιουργήσει ένα ξεχωριστό φορολογικό αλλά και νομικό πλαίσιο βασισμένο στο αγγλικό δίκαιο. Επενδύσεις στην καινοτομία Το Κατάρ επενδύει στην καινοτομία και όχι στις υποδομές. Επεν δύει στην τεχνολογία και εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία. Προ σφέρει πλήρη ιδιοκτησία στους επιχειρηματίες, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής όπου είναι υποχρεωτική η συμμετοχή εγχώριων εταιρειών.

Μοναδική προϋπόθεση η επιχείρηση να απασχολεί τουλάχιστον 15 εργαζόμενους και να δραστηριοποιείται σε δύο αγορές. Όχι μόνον στο Κατάρ, αλλά και σε μία άλλη χώρα οπουδήποτε στον κόσμο. Όλα δείχνουν ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα έχουν επενδυθεί περισσότερα από 200 δισ. δολάρια στην QFCA. Οι ντόπιοι κάτοικοι μόλις ξεπερνούν τις 300.000, ενώ οι αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στο Κατάρ είναι περισσότεροι από 3 εκατομμύρια.

Ανάμεσά τους και 5.000 Έλληνες, καλοπληρωμένοι εργαζόμενοι όχι μόνο στις κατασκευαστικές και ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και στις πάσης φύσεως υπηρεσίες (χρηματοοικονομικές, ιατρικές, φαρμακευτικές, ξενοδοχειακές, συμβουλευτικές και άλλες πολλές). Υπάρχει και ελληνικό σχο λείο, όπως και Ελληνορθόδοξη εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.