Skip to main content

Τι έφερε την «έκρηξη» στον τζίρο των επιχειρήσεων – Πώς θα αποτυπωθεί στο ΑΕΠ

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected] 

Εκρηκτική αύξηση 39,3% του τζίρου των επιχειρήσεων το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους εκτινάσσει τα έσοδα του ΦΠΑ και «δείχνει» σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης -τουλάχιστον σε ονομαστικούς όρους- και για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. 

Τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων του Ιουλίου σε μεγάλο βαθμό αποτύπωσαν την πολύ καλή πορεία του εταιρικού τζίρου για το β’ τρίμηνο, καθώς τέλος Ιουλίου υποβλήθηκαν οι δηλώσεις ΦΠΑ των εταιρειών με τα απλογραφικά βιβλία για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η επεξεργασία όμως αυτών των δηλώσεων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ανέδειξε την εκτόξευση του τζίρου για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου στα 111,26 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 39,3% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Η πολύ μεγάλη αύξηση προφανώς αποδίδεται και στον εκρηκτικό πληθωρισμό που επικράτησε -και εξακολουθεί να επικρατεί- στο εν λόγω χρονικό διάστημα, ωστόσο, ένα τόσο μεγάλο ποσοστό δείχνει ότι αν μη τι άλλο ο όγκος της κατανάλωσης προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί από την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση.

Μένει πλέον αυτό να αποτυπωθεί στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις αρχές Σεπτεμβρίου για την πορεία του ΑΕΠ κατά το κρίσιμο β’ τρίμηνο της χρονιάς. Αν η πολύ μεγάλη αύξηση στα έσοδα των επιχειρήσεων μεταφραστεί σε αύξηση της κατανάλωσης και κατά το β’ τρίμηνο, τότε η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2022 θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη.

Να σημειωθεί ότι ένα υψηλό ποσοστό ανάπτυξης το β’ τρίμηνο του 2022 -και σε κάθε περίπτωση μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης για το συγκεκριμένο διάστημα που διαμορφώθηκε λίγο πάνω από το 2%- δεν είναι εύκολο να καταγραφεί, καθώς η σύγκριση φέτος θα γίνει με το αυξημένο κατά 15% ΑΕΠ του β’ τριμήνου του 2021. Τα στοιχεία των επιχειρη ματικών εσόδων και ειδικά η σύγκριση με το β’ τρίμηνο εξακολουθούν να επηρεάζονται από τον… Covid-19, καθώς στο β’ τρίμηνο του 2021 συνέχιζαν να υπάρχουν περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα.

Βέβαια, η επίδραση του Covid-19 γίνεται πλέον ολοένα και μικρότερη, καθώς από το Πάσχα του 2021 και μετά η αγορά είχε ήδη αρχίσει να βρίσκει έντονο βηματισμό με εξαίρεση βεβαίως τον τουρισμό (καταλύματα και εστίαση). Αυτό δικαιολογεί άλλωστε και την εκρηκτική αύξηση των εσόδων που καταγράφηκε στον συγκεκριμένο κλάδο κατά το β’ τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Η αύξηση έφτασε στο 128,8%, καθώς τα έσοδα εκτοξεύτηκαν κοντά στα 4 δισ. ευρώ από 1,74 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2021. Βασικό στατιστικό εύρημα βέβαια που αποδεικνύει ότι η αύξηση των εσόδων δεν είναι συγκυρια κή αποτελεί η πολύ μεγάλη αύξηση εσόδων που καταγράφηκε στους δύο βασικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας: στο εμπόριο τα έσοδα εκτοξεύτη καν στα 42 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 21,9% σε σχέση με πέρυσι (ποσοστό σαφώς υψηλότερο σε σχέση με τον πληθωρισμό), ενώ στη μεταποίηση τα έσοδα έχουν διαμορφωθεί στα 26,26 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 45,2%.

Σε αυτά τα ποσοστά αποτυπώνονται όλοι οι παράγοντες, συγκυριακοί και μη: ο τερματισμός των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα, η κατακόρυφη αύξηση των τιμών αλλά και η τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που βοήθησε στο να περιοριστεί έως έναν βαθμό η αδήλωτη (μαύρη) οικονομική δραστηριότητα.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ