Skip to main content

ΗΠΑ και Ταϊβάν ξεκινούν εμπορικές συνομιλίες

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι θα ξεκινήσουν επίσημες εμπορικές και επενδυτικές συνομιλίες με την Ταϊβάν, καθώς οι εντάσεις με την Κίνα εντείνονται για το αυτοδιοικούμενο νησί.

Οι συζητήσεις, που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του φθινοπώρου, στοχεύουν στην εμβάθυνση της οικονομικής δέσμευσης στη γεωργία, το ψηφιακό εμπόριο, το περιβάλλον και άλλους τομείς. Αλλά η συμφωνία υπολείπεται των ελπίδων της Ταϊβάν για μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν αυτόν τον μήνα κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Στον απόηχο της επίσκεψης η Κίνα ξεκίνησε πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για το εμπόριο, Σάρα Μπιάνκι, είπε ότι η πρωτοβουλία «θα εμβαθύνει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις των δύο μερών, θα προωθήσει τις αμοιβαίες εμπορικές προτεραιότητες που βασίζονται σε κοινές αξίες και θα προωθήσει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις μας».  Όπως είπε, η Ουάσιγκτον στοχεύει να «επιδιώξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα» για τις συζητήσεις.

Οι συνομιλίες αποτελούν μέρος της «Πρωτοβουλίας ΗΠΑ-Ταϊβάν για το εμπόριο του 21ου αιώνα» που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ενός περιφερειακού πλαισίου από τις ΗΠΑ που απέκλειε την Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ δεν προσκάλεσαν την Ταϊπέι στο Οικονομικό τους Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού εν μέρει επειδή ορισμένα εμπλεκόμενα έθνη της νοτιοανατολικής Ασίας ανησυχούσαν για τον ανταγωνισμό της Κίνας, η οποία διεκδικεί την κυριαρχία στην Ταϊβάν.

naftemporiki.gr