Skip to main content

Ευλογιά των πιθήκων: Η εταιρεία που παράγει το εμβόλιο αμφιβάλλει ότι μπορεί να καλύψει τη ζήτηση

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας από τη Δανία Bavarian Nordic, η οποία είναι η μόνη εταιρεία με εγκεκριμένο εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, ανακοίνωσε ότι δεν είναι πλέον βέβαιο ότι μπορεί να καλύψει τη ζήτηση καθώς τα κρούσματα της νόσου συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία, για να καλύψει την επιταχυνόμενη ζήτηση, εξετάζει την πιθανότητα εξωτερικής ανάθεσης μέρους της παραγωγής (outsourcing), συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνολογίας σε έναν κατασκευαστή με σύμβαση στις ΗΠΑ.

«Είναι μια πολύ δυναμική κατάσταση στην αγορά», δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ρολφ Σας Σόρενσεν. «Η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται και δεν είναι πλέον βέβαιο ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ικανοποιούμε τη ζήτηση που αντιμετωπίζουμε ακόμη και με την αναβάθμιση του υπάρχοντος εργοστασίου μας στη Δανία».

«Ψάχνουμε τρόπους για να λάβουμε βοήθεια από συνεργάτες σε όλα τα διάφορα στάδια παραγωγής του εμβολίου», είπε ο Σόρενσεν. «Διερευνούμε επίσης τη μεταφορά τεχνολογίας σε έναν κατασκευαστή με σύμβαση στις ΗΠΑ για να αυξήσουμε τη χωρητικότητα. Δεν έχουμε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις με παραγωγούς χύδην, αλλά ερευνούμε και εξετάζουμε ποιες επιλογές υπάρχουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Βαυαρίας, Πολ Τσάπλιν, δήλωσε στην εφημερίδα Borsen την Τετάρτη ότι μια πιθανή μεταφορά τεχνολογίας για το εμβόλιο Jynneos σε παραγωγό των ΗΠΑ θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες εάν η διαδικασία επιταχυνθεί, σε σύγκριση με περίπου εννέα μήνες υπό κανονικές συνθήκες.

Εφόσον προχωρήσει με την εξωτερική ανάθεση, θα πρόκειται για σημαντική αλλαγή στην εταιρεία που μέχρι τώρα διαβεβαίωνε ότι  θα μπορούσε να παραδώσει όλες τις παραγγελίες από τις εγκαταστάσεις της στη Δανία. Η εταιρεία είχε δηλώσει επίσης προηγουμένως ότι η μεταφορά τεχνολογίας σε τρίτο παραγωγό  θα ήταν πολύ δυσίνητη, δαπανηρή και θα απαιτούσε πολύ χρόνο.

Η έξαρση του ιού, που έχει εξαπλωθεί σε χιλιάδες ανθρώπους σε πάνω από 70 χώρες μέσα σε λίγους μόνο μήνες, οδήγησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα. 

 Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αντιμετωπίζει προσωρινή έλλειψη του εμβολίου καθώς αναμένει περαιτέρω παραγωγή δόσεων από τον κατασκευαστή.

Η εταιρεία μπορεί επί του παρόντος να παράγει 30 εκατομμύρια δόσεις ετησίως στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται βόρεια της Κοπεγχάγης.

naftemporiki.gr