Skip to main content

Πού επενδύουν οι Σαουδάραβες τα πετροδολάρια

Με τα ταμεία του γεμάτα χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας επενδύει μεγάλα ποσά σε αμερικανικά blue chips. 

Σύμφωνα με στοιχεία τηςJPMorgan Chase, που δημοσιεύει η Wall Street Journal, το ταμείο του βασιλείου επένδυσε 7,5 δισ. δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης το δεύτερο τρίμηνο, που έληξε τον Ιούνιο. Το συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποίησε τοποθετήσεις σε 17 εισηγμένες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των Alphabet (μητρική της Google). BlackRock και Microsoft. Κάθε επένδυση ήταν τάξης των 400 – 500 εκατ. δολαρίων. 

Οι συνολικές τοποθετήσεις του fund σε μετοχές αμερικανικών επιχειρήσεων προσεγγίζουν τα 41 δισ. δολάρια. Να σημειωθεί ότι είναι και μέτοχος με μερίδιο 4% στην Aramco, τον ενεργειακό κολοσσό της Σαουδικής Αραβίας, και επομένως ωφελείται άμεσα από την οικονομική επιτυχία της. 

H Aramco εμφάνισε καθαρά κέρδη ρεκόρ ύψους 48,4 δισεκ. δολαρίων κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο του έτους, χάρη στην άνοδο των τιμών του αργού, που οφείλεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην ισχυρή ζήτηση μετά την πανδημία.

Τα καθαρά κέρδη της Aramco σημείωσαν άλμα κατά 90% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Επιτρέπουν στη μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο να καταγράψει το δεύτερο διαδοχικό ρεκόρ τριμήνου, αφού κατά το πρώτο τρίμηνο είχε ανακονώσει καθαρά κέρδη ύψους 39,5 δισεκ. δολαρίων.

naftemporiki.gr