Skip to main content

Wall Street: Υποχώρηση δεικτών παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού

Υποχώρησαν την Πέμπτη  S&P 500 και Nasdaq  παρά τα νέα στοιχεία για περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού.

Ο δείκτης αναφοράς SPX ενισχύθηκε νωρίτερα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ μειώθηκαν απροσδόκητα τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις προβλέψεις ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο αντί για 75 μονάδες βάσης. 

Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο άνω του 2% την Τετάρτη μετά από μια πιο ήπια από την αναμενόμενη ανάγνωση για τον πληθωρισμό. Αλλά το ράλι ήρθε, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν άφησαν καμία αμφιβολία ότι θα προχωρήσουν σε μία πιο σφικτή νομισματική πολιτική.

Με την αγορά εργασίας να δείχνει σημάδια εξομάλυνσης και καθώς ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ο Nasdaq ήταν ο πρώτος δείκτης που υποχώρησε.

Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 27,16 μονάδων ή 0,082% και έκλεισε στις 33.336,67, ενώ ο S&P 500 .SPX έχασε 2,97 μονάδες ή 0,071%, στις 4.207,27 και ο ο Nasdaq έχασε 74,89 μονάδες ή 0,58% στις 12.779,91. 

Έξι από τους 11 κύριους τομείς του S&P 500 σημείωσαν κέρδη, με την ενέργεια να προηγείται με κέρδος 3%.

Ενισχύοντας τον blue-chip Dow και τον S&P 500, οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 1,8% με τις Goldman Sachs και JPMorgan Chase & Co να αυξάνονται κατά 1,3% και 1,6%, αντίστοιχα.

Ωστόσο, η συνολική ζήτηση, όπως φαίνεται από και από μια αύξηση σχεδόν 9% στην καταναλωτική δύναμη, εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να οδηγήσει τη Fed να συνεχίσει την εφαρμογή επιθετικής πολιτικής περισσότερο από όσο ελπίζουν πολλοί, δήλωσε ο Jack Janasiewicz, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στη Natixis Investment Managers Solutions.

Παρά την πρόσφατη ανάκαμψή του στα χαμηλά των μέσων Ιουνίου, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 17,8% μέχρι στιγμής φέτος, καθώς οι φόβοι για μια επιθετική νομισματική πολιτική μείωσαν την διάθεση για μετοχές, ιδιαίτερα για μετοχές υψηλής ανάπτυξης.

Ο S&P 500 σημείωσε τέσσερα νέα υψηλά 52 εβδομάδων και 29 νέα χαμηλά. ο Nasdaq Composite κατέγραψε 63 νέα υψηλά και 17 νέα χαμηλά.