Skip to main content

CNBC: Η Ταϊβάν εξαρτάται οικονομικά πολύ περισσότερο από την Κίνα από ό,τι από τις ΗΠΑ

Η κλιμάκωση της έντασης στον Ειρηνικό μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν ρίχνει φως και στα εμπορικά δεδομένα στην περιοχή. Αυτά αποκαλύπτουν ότι η Ταϊβάν στηρίζει το εμπόριό της σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό στην Κίνα τη δυαπό ό,τι στις ΗΠΑ. Αυτό δίνει στο Πεκίνο τη δυνατότητα να πιέσει το νησί όχι μόνο με τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στην ιστορία του, αλλά και με οικονομικά μέσα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Wind Information, που παρουσιάζει το CNBC, το 42% των εξαγωγών της Ταϊβάν κατευθύνονται στην κυρίως Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Αντιθέτως η αγορά των ΗΠΑ απορροφά μόλις το 15% των ταϊβανέζικων εξαγωγών.

Η Ταϊβάν εξήγαγε αγαθά αξίας 188,91 δισ. δολαρίων στην κυρίως Κίνα και το Χονγκ Κονγκ το 2021. Πάνω από το ήμισυ αυτών ήταν ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Οι εξαγωγές του νησιού σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας ήταν 70,25 δισ. δολάρια την ίδια χρονιά, ενώ στις ΗΠΑ ήταν 65,7 δισ. δολάρια. 

Και στις εισαγωγές της Ταϊβάν, Κίνα και Χονγκ Κονγκ έχουν την πρώτη θέση με μερίδιο 22%, ενώ το μερίδιο των ΗΠΑ είναι μόλις 10%. Προηγούνται Ιαπωνία, Ευρώπη και Νοτιανατολική Ασία. 

Την τελευταία πενταετία οι εισαγωγές της Ταϊβάν από την Κίνα έχουν εκτιναχθεί κατά 87% έναντι αύξησης 44% στις εισαγωγές από ΗΠΑ. Οι εξαγωγές της Ταιβάν προς την κυρίως Κίνα αυξήθηκαν κατά 71% από το 2016 έως το 2021, ενώ προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 97%. 

Πολλές επιχειρήσεις της Ταϊβάν, όπως η Foxconn (προμηθευτής της Apple), αλλά και η TSMC, ο μεγαλύτερος παραγωγός ημιαγωγών στον πλανήτη, έχουν εργοστάσια στην κυρίως Κίνα. 

naftemporiki.gr