Skip to main content

Ελβετία: Αύξηση των εξαγωγών στη Ρωσία- Αγώνας δρόμου για να προλάβουν τις κυρώσεις

Σημαντικά αυξημένες ήταν τους τελευταίους δύο μήνες οι εξαγωγές της Ελβετίας προς τη Ρωσία σε στροβιλοκινητήρες, αντλίες αέρα και άλλα μηχανήματα.

Ενδεικτικό είναι ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο οι ελβετικές εξαγωγές ( στροβιλοκινητήρες, έλικες τουρμπίνας και τουρμπίνες αερίου) στη Ρωσία ανήλθαν από 1 (1,03 εκατ. ευρώ) έως 2,5 εκατ. ελβετικά φράγκα (2,57 εκατ. ευρώ) και έφτασαν στα 11,2 εκατ. φράγκα (11,63 εκατ. ευρώ) τον Μάιο και στα 5,9 εκατ. φράγκα (6,07 εκατ. ευρώ0 τον Ιούνιο, δείχνουν τα ελβετικά τελωνεία. Οι αποστολές αντλιών παρουσίασαν παρόμοια μεγάλα κέρδη σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο. 

Οι συνολικές ελβετικές εξαγωγές στη Ρωσία, αξίας 492 εκατ. φράγκων, ήταν περίπου 83% υψηλότερες τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιανουάριο, τον μήνα πριν από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω των πωλήσεων φαρμακευτικών προϊόντων, φαρμάκων, διαγνωστικών και αίματος.

Τους τελευταίους δύο μήνες, αναφέρει το Bloomberg, τα εργοστάσια στην Ελβετία έδωσαν αγώνα δρόμου για να εκπληρώσουν οποιεσδήποτε παραγγελίες είχαν υπογραφεί πριν από την επιβολή κυρώσεων για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία καθιστώντας ορισμένες από τις εξαγωγές παράνομες.

Συγκριτικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε 110 εκατ. ευρώ στροβιλοκινητήρες και 194 εκατ. ευρώ αντλίες αέρα στη Ρωσία από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Οι εξαγωγές αγαθών από την ΕΕ στη Ρωσία αυξήθηκαν επίσης τον Απρίλιο και τον Μάιο μετά την κατάρρευση τον Μάρτιο, αν και είναι σύμφωνες με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.  Ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ στη Ρωσία έχουν σημειώσει πτώση από τότε που επιβλήθηκαν εμπορικοί περιορισμοί.

Τα τελευταία στοιχεία από την Ελβετία δείχνουν πώς ο πόλεμος σε συνδυασμό με τις κυρώσεις σε βασικές ρωσικές προμήθειες στρεβλώνουν το παγκόσμιο εμπόριο, αλλάζοντας τη ροή πολλών βασικών αγαθών, αλλάζοντας τα πρότυπα ζήτησης και προκαλώντας συσσωρεύσεις φορτίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια. Ταυτόχρονα, οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με έναν περίπλοκο σύστημα νέων κανόνων, σημειώνει το πρακτορείο. 

Συνολικά, οι ρωσικές εισαγωγές έχουν υποχωρήσει από τότε που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις για την Ουκρανία, καταγράφοντας μείωση κατά 22% το δεύτερο τρίμηνο στα 72,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας. 

Η Ρωσία δεν μπορεί εύκολα να αντικαταστήσει από εγχώριες πηγές πολύπλοκα μηχανήματα όπως οι κινητήρες τζετ και άλλα προϊόντα που προέρχονται από την Ελβετία.

Οι περιορισμοί σε αρκετούς αλλά όχι όλους τους τύπους αυτών των αγαθών καλύπτονται από διαφορετικά πακέτα κυρώσεων που εισήχθησαν στην ΕΕ, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι εξαγωγές έχουν απαγορευτεί ως μέρος ενεργειών που στοχεύουν σε βασικές βιομηχανίες, ενώ οι αποστολές άλλων απαγορεύονται για πιθανή στρατιωτική χρήση και ορισμένες θεωρούνται είδη πολυτελείας που επιβλήθηκαν κυρώσεις στις αρχές του έτους.

naftemporiki.gr