Skip to main content

EDF: Ιστορική ζημία 1,3 δισ. ευρώ, λίγο πριν την εθνικοποίησή της

Η Electricite de France (EDF) ανέφερε ιστορική ζημία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 καθώς υπέστη πτώση στην πυρηνική παραγωγή εν μέσω της σοβαρής ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης.

Η δραματική απόδοση της γαλλικής «ΔΕΗ» έρχεται καθώς η γαλλική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πλήρη εθνικοποίηση της κοινής ωφέλειας, αγοράζοντας πίσω το 16% των μετοχών που δεν κατέχει ήδη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η κίνηση αποσκοπεί στον εξορθολογισμό της λήψης αποφάσεων και θα επιτρέψει στην εταιρεία να επενδύσει σε νέους πυρηνικούς σταθμούς, βοηθώντας στην εξασφάλιση του γαλλικού ενεργειακού εφοδιασμού.

«Τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους αντικατοπτρίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στην πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία» και ένα ανώτατο όριο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF Ζαν-Μπερνάρ Λεβί.

Η EDF σημείωσε προσαρμοσμένη καθαρή ζημία 1,31 δισ. ευρώ (1,34 δισ.  δολάρια) το πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με τα προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα 3,74 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η εταιρεία που εδρεύει στο Παρίσι.

Η σχεδιαζόμενη εθνικοποίηση έρχεται μετά από χρόνια κακής απόδοσης και ένα ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση έκανε το χρέος της EDF να φαίνεται όλο και πιο μη βιώσιμο. Οι υφιστάμενοι αντιδραστήρες της κοινής ωφελείας υποφέρουν από επιδείνωση της αξιοπιστίας, αναγκάζοντάς την να εξαγοράσει το έλλειμμα παραγωγής της εν μέσω εκτοξευόμενων τιμών στην αγορά, ενώ η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους.

naftemporiki.gr