Skip to main content

Βρετανία: Το οικονομικό πρόγραμμα της Τρας θα ενίσχυε την ανάπτυξη

Το οικονομικό πρόγραμμα της υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, θα τονώσει τόσο την  ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό, εάν τελικά γίνει εκείνη πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Ο οικονομολόγος του Bloomberg Νταν Χάνσον εκτίμησε σε μια νέα έκθεση ότι τα σχέδια της κ. Τρας θα προσθέσουν 0,6% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2023, αν και αυτή η ώθηση μπορεί να είναι βραχύβια επειδή πιθανότατα θα ωθούσε την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός, που είναι ήδη ο ισχυρότερος εδώ και δεκαετίες, θα ήταν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος μέχρι τις αρχές του 2024, υπολόγισε.

Αντίθετα, ο Χάνσον θεωρεί ότι οι προτάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα επέφεραν μικρή αλλαγή στις οικονομικές προοπτικές εάν εκείνος τελικά επιλεγεί ως αντικαταστάστης του Μπόρις Τζόνσον.

Η Τρας και ο Σουνάκ μάχονται για να διαδεχθούν τον Τζόνσον με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Τρας περιέγραψε μια σειρά φορολογικών περικοπών που θα επιδίωκε από νωρίς. Ο Σουνάκ είπε ότι θα περιμένει να υποχωρήσει ο πληθωρισμός πριν χαλαρώσει το δημοσιονομικό πορτοφόλι. Στα στοιχήματα η Τρας εμφανίζεται ως φαβορί πάντως.

Οι πολιτικές της Λιζ Τρας θα μπορούσαν να αναγκάσουν την BοE να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 3,25% το επόμενο έτος, 50 μονάδες βάσης πάνω από τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων, δήλωσε η Bloomberg Economics. Οι προτεινόμενες φορολογικές περικοπές θα ανέλθουν συνολικά σε 35 δισ. λίρες και θα εξαλείψουν το μεγαλύτερο μέρος του χώρου που επιτρέπεται από τους τρέχοντες δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, ανέφερε η έκθεσή της.

Αντίθετα, μια κυβέρνηση Σουνάκ πιθανότατα θα σήμαινε ότι η ανάπτυξη θα είναι πολύ αργή το 2023, εν μέρει ως αποτέλεσμα της αύξησης του εταιρικού φόρου που θέσπισε όταν εκείνος διοικούσε το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης Τζόνσον.

naftemporiki.gr