Skip to main content

Χρηματιστήρια: Σταθεροποιητικά στις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στις 806 μονάδες ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 0,26%, αλλά τις Τράπεζες να υποχωρούν 0,16%.

Στις τράπεζες, ήπια υποχώρησαν Εθνική -0,66%, Πειραιώς -0,29% και Alpha Bank -0,16%. Ωστόσο η Eurobank έκλεισε στο +2,62%. Στα μη τραπεζικά  blue chips, κέρδη +3,3% για τη Motor Oil. Αντιθέτως, -1,51% υποχώρησε ο ΟΤΕ.

Στο ζήτημα της ενέργειας και ενώ πλησιάζει η Πέμπτη, η ημέρα που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream 1 και  να φανεί εάν η Ρωσία θα συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει την επανεκκίνηση των ρωσικών ροών ενέργειας μέσω του αγωγού αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν.

«Προσχηματική» χαρακτήρισε τη δικαιολογία της Gazprom για τα περί τουρμπίνας η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι η τουρμπίνα είναι εφεδρική. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.

Το βλέμμα στην ΕΚΤ

ευρωπαϊκές μετοχές παρουσίασαν αστάθεια την Τρίτη καθώς το ράλι ανακούφισης που παρατηρήθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις έχασε κάποια δυναμική.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 1%. Οι τράπεζες σημείωσαν άνοδο 1,1% ενώ τα χημικά υποχώρησαν 0,7%. Στο +1,56% ο γερμανικός DAX, κέρδη 1,67% στο Παρίσι. Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip σημείωσε άνοδο 0,8% κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στηριζόμενος στα κέρδη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας εν μέσω γενικά θετικού κλίματος παγκοσμίως.

Όλα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα θα στραφούν στη συνάντηση πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουν ενημερώσει εκ των προτέρων για μια πρώτη αύξηση σε 11 χρόνια, αλλά να αντιμετωπίζουν ένα σκηνικό επιβράδυνσης της ανάπτυξης εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των επακόλουθων απειλών για τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια την Πέμπτη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή το διπλάσιο από αυτό στο οποίο προσανατολιζόταν μόλις τον περασμένο μήνα λόγω του επιδεινούμενου πληθωρισμού.

Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε μια απότομη απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες έχει προσκολληθεί η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από τότε που παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση πολιτικής της 9ης Ιουνίου και θα ευθυγραμμίσει την ΕΚΤ περισσότερο με την παγκόσμια προσπάθεια για πιο δραστικές επιθετικές πολιτικές.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν την αξιολόγηση των εταιρικών κερδών για μια ευρύτερη εικόνα της οικονομίας.

Ο S&P 500 σημείωσε αύξηση 1,2% μετά την πτώση της Δευτέρας. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite κέρδισε 1,1% και ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 1,2%.

Οι επενδυτές αναλύουν τα κέρδη για ενδείξεις για το πώς ο υψηλός πληθωρισμός επί δεκαετίες πλήττει τις εταιρείες και τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι οικονομολόγοι αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ανησυχώντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων για να μετριάσουν τον πληθωρισμό θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη. Η εστίαση τώρα στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ανταποκρίνονται σε αυτές τις προσδοκίες, ιδιαίτερα εάν σκοπεύουν να περιορίσουν τις προσλήψεις ή άλλες επενδύσεις.

naftemporiki.gr