Skip to main content

Στην «ευθεία» το πρόγραμμα για οπτικές ίνες σε κτήρια

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στην τροποποίηση του αρχικού σχεδίου της δράσης, προϋπολογισμού 162,8 εκατ. με ΦΠΑ, «Υποδομές Οπτικών Ινών σε κτήρια», προκειμένου να μη «κτυπήσει» στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων, προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αρχικά το προαναφερόμενο υπουργείο είχε την πρόθεση να δώσει τη δυνατότητα της επιδότησης των πολυκατοικιών, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για να εγκαταστήσουν οπτικές ίνες, κάτι που κινδύνευε να απορριφθεί από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο Έργου (ΤΔΕ) που εν τέλει καταρτίστηκε η δράση αφορά σε πρόγραμμα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση του κόστους εγκατάστασης υποδομών σε κτήρια προκειμένου να καταστούν «έξυπνα» για την σύνδεση τους σε υποδομές κοινής ωφέλειας και συγκεκριμένα: 1. Να εγκαταστήσουν δίκτυα οπτικών ινών. 2. Να αναβαθμίσουν τα συστήματα συλλογικής λήψης σήματος ευρυ-εκπομπής. 3. Να εγκαταστήσουν καλωδιακές υποδομές σύνδεσης όλων των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των επικοινωνιακών υποδομών του κτηρίου.  

Το ΤΔΕ της δράσης έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΕΜΚΕ) του υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής).

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΚΕΜΚΕ επισημαίνει, παράλληλα με το «πράσινο φως» που παρέχει, ότι δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το πρόγραμμα από την τεχνική του πλευρά και ως εκ τούτου το Ψηφιακής Διακυβέρνησης οφείλει, εφόσον χρειασθεί, να τεκμηριώσει στην ΕΕ ότι δεν απευθύνεται στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους αλλά συνίσταται σε γενικά έργα πολιτικού μηχανικού.

Βάσει επίσης του ΤΔΕ το κουπόνι Smart Readiness, όπως θα είναι πιθανότατα η ονομασία του προγράμματος, θα διατίθεται στους τελικούς χρήστες για έργα που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από όλους τους παρόχους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (επικοινωνιών, ευρυ-εκπομπής, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ύδρευσης). Η κατασκευή της παθητικής υποδομής θα πραγματοποιείται με ουδέτερο τρόπο και θα συμμορφώνεται με τον Κανονισμό Εσωτερικών Δικτύων για υφιστάμενα κτήρια.

Οι τελικοί χρήστες – αποδέκτες των κουπονιών θα έχουν δυνατότητα να επιλέξουν τον επαγγελματία εγκαταστάτη που θα είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο πιστοποιημένων εγκαταστατών καλωδίωσης εντός κτηρίου» και στη συνέχεια οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών που επιθυμούν ο οποίος θα κάνει χρήση της εγκατεστημένης υποδομής.

Οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τον τρόπο που θα παρέχεται το κουπόνι και το ύψος ανά χρήστη θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες και θα δημοσιοποιηθούν στο πλαίσιο του οδηγού της δράσης.

Το έργο της επιδότησης της καλωδίωσης είναι ένα από τα 4, συνολικού προϋπολογισμού  582 εκατ. ευρώ, που αφορούν τη συνδεσιμότητα και χρηματοδοτούνται κατά 90% από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Θα πρέπει να υλοποιηθεί έως το 4ο τρίμηνο του 2025, ενώ χρειάζεται, βάσει του χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, το 3ο τρίμηνο του 2022 να βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης των συμβάσεων.

Τα υπόλοιπα 3 έργα είναι οι μικροδορυφόροι, που έχουν δρομολογηθεί, τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και το 5G για την αυτόνομη οδήγηση στους εθνικούς οδικούς άξονες.

Η επιδότηση της ζήτησης θεωρείται από την τηλεπικοινωνιακή αγορά βασικός πυλώνας για την αύξηση των συνδέσεων οπτικής ίνας, κάτι που έχει υιοθετήσει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντάσσοντας το εν λόγω έργο στο ΤΑ. Να σημειώσουμε σχετικά ότι περίπου το 95% των συνδέσεων FΤΤH έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση της δράσης Super Fast Broadband (SFBB) η οποία επιδοτεί με 360 ευρώ κάθε σύνδεση οπτικών ινών στα σπίτια ή την επιχείρηση (τέλη εγκατάστασης και μηνιαία τέλη για δύο χρόνια).