Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ανέτρεψε τις πρωινές πιέσεις η Αθήνα – Την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου παρακολουθεί η Ευρώπη

Αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα η Αθήνα, με μια ωστόσο ήπια άνοδο στο +0,24% και τις 790 μονάδες, με τις ανησυχίες ωστόσο για την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν.

Στο ταμπλό, ανοδικά κέρδη +3% καταγράφει η Εθνική. Ακολουθούν Πειραιώς +2,5%, Alpha Bank +2,5% και Eurobank +0,50%.

Η αξία του ευρώ ευθυγραμμίστηκε με αυτή του δολαρίου την Τρίτη, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια. Το ευρώ υποχώρησε και ισούται πλέον με ένα δολάριο την Τρίτη, επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από το 2002, επιβαρυμένο από τον κίνδυνο περικοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου για την οικονομία. Οι επενδυτές ευνόησαν το δολάριο, ένα ασφαλές καταφύγιο, το οποίο κέρδισε σχεδόν 14% από την αρχή του έτους και διαπραγματεύτηκε με ισοτιμία 1-1.

    Πιο αργή ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό «φέρνει» για την ευρωπαϊκή οικονομία η ενεργειακή κριση. Αν μάλιστα υπάρξουν περικοπές στην προσφορά στην ενέργεια τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα δυσμενέστερα για την πορεία της οικονομίας της γηραιάς ηπείρου. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι ότι η οικονομία πλέει σε «ταραγμένα νερά».

    Με το αδύναμο ευρώ στο επίκεντρο υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διαπραγματευόταν σχεδόν 0,6% την Τρίτη, με την πλειονότητα των τομέων σε αρνητικό έδαφος εκτός από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου. 0,7% χάνει ο DAX, απώλειες 0,51% για τον CAC στο Παρίσι.

    Μεμονωμένα, άλμα 9% σημείωσε η μετοχή της γαλλικής EDF μετά και τα σχέδια εθνικοποίησής της από την κυβέρνηση Μακρόν, η οποία θα πληρώσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για την εθνικοποίηση της υπερχρεωμένης εταιρείας.

    Πέραν της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, το γενικό αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές έρχεται καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό έξω από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου αναμένεται να δείξει ότι ο συνολικός πληθωρισμός, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, θα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο 8,6% του Μαΐου.

    naftemporiki.gr