Skip to main content

Εκτινάχθηκε το κρατικό χρέος των ΗΠΑ

Το κρατικό χρέος των ΗΠΑ εκτινάχθηκε πέρυσι καθώς τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και η γενναιόδωρη ζήτηση των επενδυτών οδήγησαν σε πωλήσεις ρεκόρ στην αγορά ομολόγων ύψους 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το κρατικό φορολογικό χρέος αυξήθηκε κατά 4% το οικονομικό έτος 2021, το ταχύτερο τα τελευταία πέντε χρόνια και μια απόκλιση από τις πτωτική τάση των τελευταίων ετών, καθώς η αγορά ευνόησε εκδότες με χαμηλό κόστος δανεισμού για μεγάλο μέρος του έτους, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την S&P Global Ratings.

Περίπου τα δύο τρίτα των Πολιτειών αύξησαν τα φορολογικά υποστηριζόμενα χρέη τους το 2021, αν και οι πληρωμές ομολόγων παραμένουν διαχειρίσιμες, είπε η εταιρεία. Το διάμεσο κατά κεφαλήν χρέος αυξήθηκε 4,6% στα 984 δολάρια, ακόμα κάτω από το ανώτατο επίπεδο των 1.036 δολαρίων το 2012.

«Οι Πολιτείες επωφελήθηκαν τον περασμένο χρόνο από ένα οικονομικό περιβάλλον που ενισχύθηκε από ομοσπονδιακές ενέσεις τόνωσης, χαμηλά επιτόκια ομολόγων και ισχυρή αύξηση εσόδων», έγραψαν οι αναλυτές της S&P.

Οι Πολιτείες και οι Δήμοι κατέκλυσαν την αγορά δημοτικών ομολόγων το περασμένο ημερολογιακό έτος, πουλώντας περίπου 460 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων που ωθήθηκαν από το χαμηλό κόστος δανεισμού και την άνευ προηγουμένου ζήτηση από τους επενδυτές.

Αυτό το περιβάλλον άλλαξε το 2022 καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, οδηγώντας τα δημοτικά ομόλογα και άλλες αγορές σταθερού εισοδήματος σε πτώση και τους επενδυτές να πουλήσουν τις συμμετοχές τους.

naftemporiki.gr