Skip to main content

Βρετανία: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών και τι θέλει να «σβήσει»

Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να «επιβιώσει», με τη νέα πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Βρετανία να απειλεί τη θέση του ως πρωθυπουργός, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος ανέλαβε μετά την παραίτηση του  Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του εταιρικού φόρου. 

Ο Ζαχάουι δήλωσε στο Times Radio το πρωί της Τετάρτης ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει την αύξηση του εταιρικού φόρου που προγραμματίζεται για τον ερχόμενο Απρίλιο. «Όταν τα διοικητικά συμβούλια επενδύουν, οι εταιρείες επενδύουν, επενδύουν μακροπρόθεσμα και συγκρίνουν τους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές», είπε. «Οπότε θα τα κοιτάξω όλα».

Η αύξηση των φόρων έχει σκοπό να συγκεντρώσει 17 δισ. λίρες ετησίως για να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών, αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δανείστηκε εκατοντάδες δισ. λίρες για να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες της πανδημίας. Έχει επίσης εν μέρει αντισταθμιστεί από μια νέα «υπερέκπτωση» που έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να εντείνουν τις επενδύσεις κεφαλαίου τους.

Ο Σουνάκ φοβήθηκε ότι η μείωση των φόρων θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό που ήδη κινείται σε διψήφια νούμερα. Στην επιστολή παραίτησής του είπε ότι δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε μια οικονομική στρατηγική με τον Τζόνσον, ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν έβλεπε με θετικό μάτι την επικείμενη αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις, επειδή οι προσεγγίσεις τους ήταν «θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές».

Στις πρώτες του δηλώσεις ως υπουργός Οικονομικών, ο Ζαχάουι σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεχίσει να είναι σε επαγρύπνηση έναντι του πληθωρισμού, αλλά θα εξετάσει «όλα τα στοιχεία» για το πώς θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Καθώς οι παραιτήσεις συνεχίζονται το πρωί της Τετάρτης, ο Τζόνσον προετοιμάζεται να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι. Με τον Τζόνσον να παλεύει για το μέλλον του ως πρωθυπουργός, η Ντάουνινγκ Στριτ θέλει ο νέος υπουργός να μειώσει τους φόρους – και να παγώσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων – σε μια προσπάθεια να κερδίσει ξανά τους ψηφοφόρους, παρά τις πιθανές συνέπειες για τα εύθραυστα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας, σχολιάζουν οι Financial Times. 

Αυτό υποδεικνύεται και από την ανώνυμη δήλωσε αξιωματούχου της Ντάουνινγκ Στριτ, που δήλωσε ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να κάνει πιο άμεσες φορολογικές περικοπές με τον Ζαχάουι. 

«Όλα είναι στο τραπέζι», απάντησε ο Ζαχάουι , όταν ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να αντιστρέψει την επερχόμενη αύξηση του εταιρικού φόρου. «Θέλω να βεβαιωθώ ότι είμαστε όσο πιο ανταγωνιστικοί μπορούμε, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική πειθαρχία».

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ο Ζαχάουι γεννήθηκε στη Βαγδάτη από Κούρδους γονείς και ήρθε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μικρή ηλικία, αφού η οικογένειά του διέφυγε από το ιρακινό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν τη δεκαετία του 1970. Όταν έφτασε δεν γνώριζε αγγλικά, και ο ίδιος έχει μιλήσει για τον εκφοβισμό που δεχόταν στο σχολείο.

Εκπαιδεύτηκε ως χημικός μηχανικός στο University College του Λονδίνου, συνέχισε την πορεία του ως εργαζόμενος στη βιομηχανία πετρελαίου.

Το Bloomberg τον χαρακτηρίζει ως ένα αυτοδημιούργητο εκατομμυριούχο που ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov και εισήλθε στο Κοινοβούλιο το 2010.

Υποστήριξε το Brexit το 2016.

Ο Ζαχάουι υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής του Τζόνσον στο σκάνδαλο «Partygate», βγαίνοντας τακτικά στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα τους μήνες μετά τις αρχικές αποκαλύψεις για το πάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αυτός και η σύζυγός του φέρεται να έχουν επίσης πέντε κατοικίες αξίας 17 εκατομμυρίων λιρών- τρεις στο Λονδίνο, μία στο Ουόρικσιρ και μία στο Ντουμπάι.

naftemporiki.gr