Skip to main content

«Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή»: Τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Σε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ιδιοκτησίας μέχρι τώρα της Τραπέζης της Ελλάδος θα μετεγκατασταθούν τα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στο κτίριο πρόκειται να δημιουργεί ένας διοικητικός πολυχώρος καθώς, εκτός από τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σχεδιάζεται να μεταφερθούν σ’ αυτό ο Συνήγορος του Καταναλωτή, υπηρεσίες του υπουργείου Aνάπτυξης και Επενδύσεων καθώς και άλλων φορέων.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε εκδήλωση στην οποία παρέστησαν μεταξύ άλλων η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννης Λιανός και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης.

«Με τη σημερινή απόφαση κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά: να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό ‘Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή’ στο κέντρο της Αθήνας, στο ιστορικό κτίριο που στέγαζε παλιά την Εθνική Λυρική Σκηνή» ανέφερε σε χαιρετισμό του ο κ. Γεωργιάδης. Όπως σημείωσε το κτίριο βρίσκεται «σε ένα στρατηγικό σημείο καθώς απέναντι βρίσκεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, τα μέλη του οποίου συναλλάσσονται συχνά με τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Συνηγόρου του Καταναλωτή και σε πολύ κοντινή απόσταση το Συμβούλιο της Επικρατείας όπου καταλήγουν πολλές υποθέσεις καθώς και πανεπιστημιακές σχολές, οι φοιτητές των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται αυτές τις Αρχές που είναι τόσο σημαντικές για την οικονομία και τη λειτουργία της αγοράς».

«Έχουμε το όραμα να δημιουργήσουμε κάτι περισσότερο από ένα κτίριο: το ‘Σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή’, το οποίο θα συμβάλλει και στην εκπαίδευση των ανθρώπων της αγοράς στο να ακολουθούν τους κανόνες της, που στο τέλος αποβαίνει στο δικό τους όφελος» πρόσθεσε.

Σε δήλωσή του παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα την προσπάθεια να αποκτήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ο Συνήγορος του Καταναλωτή και διάφορες άλλες σημαντικές δημόσιες υπηρεσίες ένα πραγματικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας που θα εξυπηρετήσει τους πολίτες, θα συμβάλλει στην επίτευξη οικονομιών κλίμακος και θα βοηθήσει πάρα πολύ τη λειτουργία της Αρχής Ανταγωνισμού».

Από την πλευρά της η κ. Βεστάγκερ σημείωσε πως «είναι πράγματι πρόοδος να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό σπίτι για την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τον Συνήγορο του Καταναλωτή. Θεωρώ  ότι θα καταστήσει πιο εύκολο για τους πολίτες να διαπιστώνουν ότι η αγορά υπηρετεί τον καταναλωτή. Προς αυτήν την κατεύθυνση γίνεται η προσπάθεια: Ο καθένας να έχει τη δύναμη για να επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα».

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός «ο σκοπός μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα πολυχώρο δημόσιας διοίκησης που δεν υπάρχει όμοιος στην Ελλάδα με την ενίσχυση της συνεργασίας τόσο της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις αρχές Προστασίας του Καταναλωτή και ειδικά τον Συνήγορο του Καταναλωτή αλλά και επίσης με συνεργασία με άλλους φορείς, τις Ενώσεις Καταναλωτών, τις Ενώσεις Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να παίξουν ένα σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο για την ενίσχυση και την προώθηση της ιδέας και της κουλτούρας του ανταγωνισμού στη χώρα». «Είναι, συνεπώς, ένα σημαντικό πρότζεκτ που προχωρά κι ελπίζω να ολοκληρωθεί σε λίγα χρόνια» πρόσθεσε.

Εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλαδος, ο υποδιοικητής της Θεόδωρος Πελαγίδης παρατήρησε πως «η ΤτΕ έχει συμβάλλει τόσο με ιδέες όσο και το κτίριο που είναι το πιο σημαντικό. Πάντα ένας χώρος είναι σημαντικός για τη συνεργασία διότι καθορίζει, σηματοδοτεί και στιγματίζει με την καλή έννοια του όρου τη συνεργασία όλων των φορέων, οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι ανεξάρτητοι φορείς, πολύ σημαντικοί και θα έλεγα τόσο απαραίτητοι στη συγκεκριμένη περίοδο, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τη χαλιναγώγηση των τιμών και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς».