Skip to main content

G7: Yπέρ του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής η Γαλλία

Υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στο επίπεδο των χωρών παραγωγής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τάσσεται το Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 που πραγματοποιείται στη Βαυαρία.

Η Ομάδα των Επτά επιδιώκει να εντείνει τις πιέσεις στη Μόσχα αντιδρώντας στην εισβολή της στην Ουκρανία, και οι ηγέτες των χωρών – μελών της γνωστοποίησαν σήμερα, πρώτη ημέρα της Συνόδου στη Γερμανία, την πρόθεσή τους να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού, οι οποίες θα αποκοπούν από τη σημαντική αγορά του Λονδίνου. 

«Στοπ» στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού

«Μαζί, η G7 θα ανακοινώσει ότι θα απαγορεύσουμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πριν από την έναρξη της Συνόδου των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών στον κόσμο.

Εν αναμονή μιας συλλογικής ανακοίνωσης κατά την ολοκλήρωση της Συνόδου την Τρίτη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ήδη σήμερα την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές χρυσού που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία, χωρίς να βάλουν στο στόχαστρο αυτό που έχει ήδη πωληθεί.

«Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η απαγόρευση αυτή αναμένεται να τεθεί σε ισχύ προσεχώς και θα αφορά τον πρόσφατα εξορυχθέντα ή εξευγενισμένο χρυσό. Δεν θα επηρεάσει τον χρυσό ρωσικής προέλευσης που είχε εξαχθεί προηγουμένως από τη Ρωσία, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Ρωσία είναι σημαντική χώρα παραγωγής χρυσού και οι εξαγωγές της αντιπροσώπευαν σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, ήτοι το 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο είναι το δεύτερο προϊόν που εξάγει η Ρωσία μετά την ενέργεια, η οποία έχει ήδη βρεθεί στο στόχαστρο των δυτικών. Στόχος είναι να απομονωθεί η Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και να αποτραπεί η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής με την καταβολή στη Μόσχα δισεκατομμυρίων για τις εισαγωγές πόρων.

Το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό «συνιστά ένα επιπλέον μέσο για να αποκλειστούν οι δεσμοί ανάμεσα στην ρωσική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα» εξήγησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος. Οι συνέπειες των κυρώσεων «συσσωρεύονται με τον χρόνο και η ικανότητα της Ρωσίας να μπορεί να κάνει πόλεμο θα μειωθεί λόγω των συλλογικών μέτρων που λαμβάνει η G7» πρόσθεσε.

Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνεται προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματοπιστωτικό κέντρο για το εμπόριο πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα μέταλλα.

Το μέτρο που ανακοινώθηκε θα έχει επομένως «έναν τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα του Πούτιν να αντλήσει κεφάλαια» υπογράμμισε η βρετανική κυβέρνηση. Αυτό θα πλήξει ιδιαιτέρως τις ρωσικές ελίτ που μπόρεσαν να αγοράσουν χρυσό «για να προσπαθήσουν να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις» πρόσθεσε.

Απάντηση στα πυραυλικά πλήγματα με περισσότερες κυρώσεις ζητεί το Κίεβο

Κάλεσμα στις χώρες της G7 να απαντήσουν στα σημερινά πυραυλικά πλήγματα στην καρδιά του Κιέβου με περαιτέρω κυώσεις στη Ρωσία και με την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία απηύθυνε από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Αυτό το 7χρονο παιδί κοιμόταν ειρηνικά στο Κίεβο ως την στιγμή που ρωσικός πύραυλος Κρουζ ανατίναξε το σπίτι της. Πολλοί ακόμη σε όλη την Ουκρανία δέχονται πλήγματα. Η σύνοδος κορυφής της G7 θα πρέπει να απαντήσει με περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα βαρέα όπλα για την Ουκρανία» αναφέρει ο Κουλέμπα σε μήνυμά του στο Twitter.

Αναφερόμενος στα σημερινά πλήγματα στο Κίεβο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για δείγμα της ρωσικής βαρβαρότητας. «Είναι μια ακόμη βαρβαρότητα της Ρωσίας», δήλωσε.