Skip to main content

Ο Elon Musk «βλέπει» ύφεση στις ΗΠΑ. Και «κόβει» θέσεις εργασίας

Τι ακριβώς ήταν το «σούπερ κακό προαίσθημα» που είχε για την αμερικανική οικονομία; Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος των Tesla και Space X, Έλον Μασκ σε συνέντευξή του στο Bloomberg και έτσι είπε ευθέως πως περιμένει ύφεση. 

«Μία ύφεση είναι αναπόφευκτη κάποια στιγμή. Για το αν θα έχουμε ύφεση βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι πιο πιθανό παρά όχι. Δεν είναι απόλυτη βεβαιότητα. Αλλά φαίνεται πιο πιθανό να έχουμε ύφεση από το να την αποφύγουμε» είπε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Κατάρ στην Ντόχα. 

Την εκτίμηση του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη συμμερίζονται και μεγάλοι οίκοι, όπως η Nomura. «Με το μομέντουμ της ανάπτυξης να επιβραδύνεται σημαντικά και τη Fed να έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τη σταθερότητα τιμών, πιστεύουμε πως μία ήπια ύφεση που θα αρχίσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 είναι τώρα πια πιθανό να συμβεί παρά να αποτραπεί» ανέφεραν αναλυτές της Nomura σε χθεσινό σημείωμά τους στους επενδυτές.

Οι προβλέψεις για ύφεση συνδέονται βεβαίως με την απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού. Η Fed την περαασμένη εβδομάδα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης – στην πιο επιθετική κίνηση της νομισματικής πολιτικής από το 1994. Η πολιτική των επιθετικών αυξήσεων ασκεί έντονες πιέσεις στην αμερικανική οκονομία και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.  Ο Αμερικανός πρόεδρος τη Δευτέρα τόνισε πως η ύφεση «δεν είναι αναπόφευκτη» ύστερα από συζήτηση που είχε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Λάρι Σάμερς, ο οποίος και προειδοποίησε πρόσφατα για μάχη της χώρας με τον στασιμοπληθωρισμό. 

Στην ίδια συνέντευξη ο Έλον Μασκ επιβεβαίωσε πως η Tesla θα προβεί σε μείωση του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού έως και 3,5%, με το «μαχαίρι» ωστόσο να είναι μεγαλύτερο στις θέσεις μισθολογίου (περί το 10%). «Είχαμε επεκταθεί πάρα πολύ στο μισθολόγιο» σχολίασε. Πάντως εκτίμησε πως σε έναν χρόνο από τώρα θα υπάρξουν και νέες προσλήψεις. «Σε έναν χρόνο από τώρα πιστεύω ότι ο αριθμός των εργαζομένων τόσο μισθολογίου όσο και ωρομίσθιων θα είναι αυξημένος. Αλλά για τώρα θα έχουμε μείωση» εξήγησε. 

naftemporiki.gr