Skip to main content

Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα – Οι επιδοτήσεις και τα κριτήρια

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών και την επιδότηση για αγορά νέας. Το ύψος των επιδοτήσεων θα κυμαίνεται από το 30% έως 50% της τιμής και σε απόλυτους όρους θα είναι από 135 έως 710 ευρώ ανάλογα με τον τύπο της συσκευης. Το πρόγραμμα αφορά κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η μείωση του λογαριασμού ενός σπιτιού μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 ευρώ ετησίως. 

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» είναι όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ το πρόγραμμα αφορά συσκευές όλων των κατοικιών, κύριων και μη. Η επιλογή των δικαιούχων ωστόσο θα προκύψει από συγκριτική αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια και μόρια. Μοριοδοτούνται επιπλέον μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ΑμεΑ.  Όσοι δεν επιλεγούν στους αρχικούς δικαιούχους θα παραμείνουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού να μπορέσουν να ενταχθούν.

Πόση ενέργεια και χρήμα θα εξοικονομήσουμε

Υπολογίζεται ότι η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής για τη χώρα 209.000 μεγαβατώρες τον χρόνο. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τη συνολική κατανάλωση μίας ολόκληρης πόλης. Το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω της εγκατάστασης των νέων συσκευών έως και 40 εκατ. ευρώ ανά έτος σε σημερινές τιμές καυσίμων. Αναμένεται επίσης μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατα 125.000 τόνους ανά έτος

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ. 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

 

Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν της 1ης Ιανουαρίου 2005 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Για να υποβάλλει αίτηση ένα φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να :

•  διαθέτει υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, καθώς και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, μέσω των οποίων γίνεται η ταυτοποίησή του,

•  έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2020 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ1» σε περίπτωση κοινής δήλωσης. Η σχετική δήλωση θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί.

Εξαιρούνται :

•  φυσικά πρόσωπα οι οποίοι είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2020) ως κάτοικοι εξωτερικού.

•  ωφελούμενοι οι οποίοι  το 2020 υπέβαλλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά έτος αυτό κάτοικος εξωτερικού.

•  εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτόνομα δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση) δε δύναται να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί  να υποβάλλει μία και μόνο αίτηση που αφορά μία και μόνο κατοικία.

Δείτε εδώ αναλυτικά πώς θα κάνετε την αίτηση. 

naftemporiki.gr