Skip to main content

Λε Μερ: Η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να είναι σταδιακή και να προλαμβάνει καταστάσεις

Η εξομάλυνση της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής «πρέπει να γίνει σταδιακά και εκ των προτέρων», δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ανησυχεί ιδιαίτερα τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. 

«Δεν θέλουμε βαρβαρότητα, δεν θέλουμε μια απόφαση που θα μπορούσε να αιφνιδιάσει τους οικονομικούς παράγοντες και που τελικά θα δημιουργούσε περισσότερες οικονομικές δυσκολίες από οτιδήποτε άλλο», είπε ο υπουργός, ο οποίος μιλούσε στο περιθώριο της Vivatech στο Παρίσι.

«Μπορούμε ξεκάθαρα να δούμε ότι αυτό που εγγυάται τη διατήρηση της ανάπτυξης – που είναι η προτεραιότητά μας -, η διατήρηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας, η δυνατότητα χρηματοδότησης της οικολογικής μετάβασης, είναι η διορατικότητα», σχολίασε ο Λε Μερ, προσθέτοντας ότι «η επιλογή που έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι η επιλογή που έκανε η Κριστίν Λαγκάρντ και αυτή μου φαίνεται η μόνη σοφή επιλογή».

Ζήτησε επίσης μια νομισματική πολιτική που θα είναι «καλά στοχευμένη», με μια απαραίτητη «ισορροπία» μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει εκτάκτως «για να συζητήσει τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς», όπως ανέφεραν πηγές της τράπεζας στη Ναυτεμπορική. Η συνεδρίαση πραγματοποιείται καθώς η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων ανησυχεί ιδιαίτερα τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. 

Τα spread μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων της Γερμανίας και των πιο υπερχρεωμένων χωρών του νότου, ιδιαίτερα της Ιταλίας και της Ελλάδας, έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% για πρώτη φορά από το 2014, ενώ το ελληνικό ξεπέρασε χθες ενδοσυνεδριακά ακόμη και το 4,7% για να κλείσει τελικά κοντά στο 4,6%. Σήμερα η απόδοση υποχωρεί ελαφρώς στο 4,47%. 

naftemporiki.gr