Skip to main content

Γέλεν: Ο αυξημένος πληθωρισμός θα συνεχιστεί

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα αντιμετωπίζουν μια παρατεταμένη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε απότομα τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και επισήμανε τον κίνδυνο ύφεσης σε πολλές χώρες.

Η κ. Γέλεν, μιλώντας την Τρίτη στο Καπιτώλιο, είπε ότι ο Λευκός Οίκος πιθανότατα θα αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – η οποία ήδη έδειξε ότι οι τιμές αυξάνονται φέτος με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με πριν από την πανδημία.

«Περιμένω ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αν και ελπίζω πολύ ότι θα πέσει τώρα», είπε η κ. Γέλεν, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επικαιροποιεί την πρόβλεψή της από τον Μάρτιο ότι ο πληθωρισμός θα ήταν κατά μέσο όρο 4,7% φέτος. Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός των καταναλωτών κινήθηκε πάνω από το 8%. «Οι αριθμοί δεν έχουν κλειδώσει, αλλά είναι πιθανό να είναι υψηλότεροι» από την αρχική πρόβλεψη του 4,7%, είπε.

Η μαρτυρία της κυρίας Γέλεν ενώπιον της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας ήρθε καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα, σε μια έκθεσή της, προέβλεπε πολλά χρόνια υψηλού παγκόσμιου πληθωρισμού και ήπιας ανάπτυξης που θυμίζουν τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970.

Επικαλούμενη τη ζημιά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πανδημία Covid-19, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να πέσει στο 2,9% το 2022 από 5,7% το 2021, σημαντικά χαμηλότερη από την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 4,1% τον Ιανουάριο. Για τις ΗΠΑ, η τράπεζα προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2022, 1,2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις προηγούμενες προβλέψεις, και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% —περίπου εκεί που βρισκόταν πριν από την πανδημία Covid-19— τουλάχιστον μέχρι το 2024. 

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, που θα δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή, αναμένεται από τους οικονομολόγους να δείξουν ότι ο ετήσιος ρυθμός παραμένει σταθερός στο 8,3% τον Μάιο, κοντά στο υψηλό 40 ετών.

Η Τζάνετ Γέλεν, πρώην πρόεδρος της Fed, αντιμετωπίζει κριτική και έλεγχο από τους Ρεπουμπλικάνους τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τον πληθωρισμό. Είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα ότι είχε κάνει λάθος πέρυσι σχετικά με την πορεία που θα ακολουθούσε ο πληθωρισμός, ενώ αποσπάσματα μιας επερχόμενης βιογραφίας αναφέρουν ότι έτρεφε ανησυχίες ότι το πακέτο βοήθειας των Δημοκρατικών για τον Covid-19 ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να επιδεινώσει την αύξηση των τιμών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ, New York Times