Skip to main content

Γυναικεία υπόθεση τα φετινά βραβεία JA startup

Για 8η χρονιά απονεμήθηκαν σήμερα τα βραβεία του φοιτητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας & καινοτομίας «JA Start Up 2022».

Όπως επεσήμανε ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, μέλος της κριτικής επιτροπής και Managing Director της Manpower Greece, «ήταν συντριπτική η πλειοψηφία» των γυναικών που συμμετείχαν, αλλά και που αναδείχθηκαν στις κορυφαίες θέσεις.

Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 9 συμμετέχοντες των 3 ομάδων που κέρδισαν τα τρία πρώτα βραβεία με τα αντίστοιχα χρηματικά έπαθλα, οι 7 ήταν φοιτήτριες. «Ο διαγωνισμός αυτός σας μαθαίνει να εργάζεστε ομαδικά, να ξεπερνάτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, σας εμπνέει να καινοτομείτε, να δημιουργείτε τις δικές σας ιδέες» είπε ο κ. Καζαντζίδης απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες των 10 φιναλίστ ομάδων.

Η κριτική επιτροπή αποτελείτο επίσης από τους: Αιμίλιος Κυριάκου, Citi Country Officer – Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Λεωνίδας Κανελλόπουλος – Chief Sustainability Officer TITAN CEMENT Group, Γεώργιος Μητρόπουλος Head of Business Development Greece & southeast Europe EY Ελλάδας και Ιωάννης Σωτηρόπουλος Regional Director west Balkans & Caucasus Chipita.

Από το πρωί, οι φοιτητές και φοιτήτριες των ομάδων που είχαν φτάσει στην τελική δεκάδα παρουσίασαν τις ιδέες τους, επεξεργασμένες κατά τη διάρκεια 13 εβδομάδων, μπροστά στα καταξιωμένα στελέχη της αγοράς, τα οποία έκριναν τους νικητές, αλλά και το ποιος θα εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στον φοιτητικό διαγωνισμό του Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας όλων των Junior Achievement από τις χώρες της Ευρώπης, στο Τάλιν της Εσθονίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, μίλησε στους φοιτητές και τις φοιτήτριες ο Χρήστος Σπαθαράκης, CEO & συνιδρυτής της Ferryhopper, η οποία αυτή τη στιγμή ηγείται στην online αγορά των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Όπως ο ίδιος απέδειξε με την παρουσίασή του, μια ιδέα μπορεί να επιτύχει, ακόμα και εάν δεν πληροί καμία από τις συνήθεις προϋποθέσεις για μια κερδοφόρα startup.

«Εμείς βάλαμε κάποια βήματα στην αρχή ως στόχους, είπαμε ότι θα φέρουμε την ελληνική αγορά on board, νομίζω ότι σε αυτό είμαστε σε ένα καλό σημείο. Ο δεύτερος στόχος ήταν να επεκταθούμε σε χώρες εκτός Ελλάδας, που μέρα με τη μέρα στην Ιταλία και την Ισπανία αυτό γίνεται και εν τέλει, να καταλήξουμε ένα σημείο αναφοράς για τα ακτοπλοϊκά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτή η πορεία, η οποία είναι τεθλασμένη γραμμή προφανώς, αλλά έχει σημεία στα οποία κανείς μπορεί να ταυτοποιήσει τα επόμενα βήματα, ήταν σημαντική για εμάς γιατί βλέπαμε σε κάθε σημείο πώς συνδέεται ο μακροπρόθεσμος στόχος με την καθημερινή μας δουλειά» ανέφερε ο κ. Σπαθαράκης ως συμβουλή με βάση τη δική του εμπειρία.

«Επαγγελματικό επίπεδο»

Απονέμοντας το πρώτο βραβείο, ο κ. ‘Αγγελος Συρίγος υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων συνεχάρη όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, συγκρίνοντας τις σημερινές δυνατότητες για την απόκτηση γνώσης με όταν ήταν ο ίδιος φοιτητής, τόνισε ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα καταλυτικά. «Δε νομίζω ότι θα υστερούσε κάποια τέτοια ομάδα από άλλες ομάδες του εξωτερικού» σημείωσε ο κ. Συρίγος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η ομάδα που κέρδισε το πρώτο έπαθλο είναι η Drug and Drop, από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής κ. Αιμίλιος Κυριάκου σημείωσε ότι διαγωνισμοί και εκδηλώσεις όπως τα JA startup awards «δημιουργούν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο», ενώ επεσήμανε ότι «η ποιότητα των συμμετοχών και των παρουσιάσεων» ήταν «σε επαγγελματικό επίπεδο», «η σύνθεση των ομάδων επιτέλους δείχνει τις γυναίκες να είναι η πλειοψηφία» και τέλος, ότι οι συμμετέχοντες επέδειξαν «ευαισθησίες όσον αφορά το περιβάλλον και τα κοινωνικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ο Νικόλαος Σπυρέλλης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξήγησε ότι η ιδέα της ομάδας του «είναι στην ουσία ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης των φαρμακευτικών αποβλήτων, διότι παγκοσμίως υφίσταται το πολύ σημαντικό πρόβλημα της απόρριψης φαρμάκων, τα οποία λήγουν». Μαζί με την Αλεξία Βασιλάκη και τον Γιάννη Σπυρέλλη σχεδίασαν «έναν τρόπο να βελτιστοποιηθεί όλη η αλυσίδα αξίας, από την φαρμακοβιομηχανία μέχρι τον καταναλωτή, έτσι ώστε τη στιγμή που ένας καταναλωτής παίρνει ένα φάρμακο από το ράφι ενός φαρμακείου, την ίδια στιγμή να παράγεται ένα άλλο. Εάν συμβεί αυτό, δε θα παραχθούν ποτέ φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε».

Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα 3Deal από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία σχεδίασε «ένα marketplace που έχει στόχο να γεφυρώσει τους δημιουργούς 3D προϊόντων, σχεδίων και αντικειμένων, με τους καθημερινούς πελάτες για να τους δείξουμε ότι το 3D μπορεί να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ειρήνη Χιονά.

Μαζί με την Μαρσίντα Γκοζίνα και την Μυρσίνη Χατζηκωνσταντίνου εμπνεύστηκαν την ιδέα από ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο τους σχετικά με την τρισδιάστατη εκτύπωση στην επιχειρηματικότητα, όταν διαπίστωσαν ότι υπάρχει κενό στην αγορά. Πλέον το 3D χρησιμοποιείται για την παραγωγή «εξαρτημάτων, τέχνης, φαγητού, έχει εφαρμογές και στην ιατρική», για παράδειγμα ερευνητές στο εξωτερικό «ετοιμάζονται να τυπώσουν μια τεχνητή καρδιά σε 3D printing» σημείωσαν οι τρεις φοιτήτριες.

Η καραντίνα και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας ήταν η αφορμή για την ιδέα της ομάδας Bruise Down που κέρδισε το τρίτο βραβείο, από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ερικαίτη Κουναλάκη υπογράμμισε ότι στόχος της ομάδας είναι «να φτιάξουμε μια εφαρμογή που την ώρα ενός έκτακτου περιστατικού ένα θύμα θα μπορεί να πατάει ένα κουμπί, να εμφανίζεται ένας ψηφιακός χάρτης με σταθμούς βοήθειας και ανθρώπους που θα μπορούν να βοηθήσουν» με διακριτικό τρόπο, ώστε να μην γνωρίζει ο θύτης ότι η εφαρμογή παρέχει αυτές τις πληροφορίες.

Επιπλέον, μαζί με την Ελευθερία Παπαδόσηφου και την Εβίνα Ζαρμπούτη θέλουν να προωθήσουν μέσω της εφαρμογής την ενημέρωση για το φαινόμενο προκειμένου να καταπολεμήσουν «το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει ακόμα για τις γυναίκες που υφίστανται βία», αλλά και να εισάγουν «ένα παιχνίδι για τα παιδιά στο οποίο θα ενσωματωθούν τεστ, τα οποία θα μπορούν να ανιχνεύσουν εάν υπάρχει βία στο σπίτι τους».

Σχολιάζοντας την υψηλή συμμετοχή των γυναικών στον διαγωνισμό επιχειρηματικότητας, οι τρεις φοιτήτριες ανέφεραν ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό που βλέπουμε γυναίκες, σαν εμάς, να είναι πάνω γιατί παίρνουμε περισσότερη δύναμη».