Skip to main content

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Ιούνιο, προτείνει ο Χόλτσμαν

Το νέο ιστρικό υψηλό για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενισχύει την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τον Ιούλιο, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, κορυφαίο γεράκι της ΕΚΤ που ήδη προέτρεπε σε μια αύξηση αυτού του μεγέθους, είπε ότι η έλλειψη «αποφασιστικών μέτρων» τώρα θα κινδύνευε να μην εδραιωθούν οι προσδοκίες σχετικά με την πορεία των τιμών καταναλωτή, απαιτώντας σκληρότερα μέτρα αργότερα ώστε σε περίπτωση ύφεσης.

«Μια άνοδος κατά 50 μονάδες βάσης θα έστελνε το απαραίτητο σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι σοβαρή για την καταπολέμηση του πληθωρισμού», δήλωσε ο Χόλτσμαν την Τετάρτη στο Bloomberg. «Μια σαφής κίνηση για τα επιτόκια θα βοηθούσε επίσης στη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ. Το αδύναμο ευρώ δεν βοηθά στο μέτωπο του πληθωρισμού».

Η συζήτηση της ΕΚΤ για τα επιτόκια έχει μετατοπιστεί από το πότε πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια από χαμηλά ρεκόρ, στο μέγεθος των αυξήσεων που απαιτούνται για τον έλεγχο του πληθωρισμού που είναι πλέον τετραπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.

Αν και ο Χόλτσμαν δεν είναι μόνος του στο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζοντας μια αύξηση μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, ο επικεφαλής οικονομολόγος Φίλιπ Λέιν αυτή την εβδομάδα χαρακτήρισε «ρυθμούς αναφοράς» τις κινήσεις υποστηρίζοντας την στάση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ.

naftemporiki.gr