Skip to main content

Capital Economics: Έρχονται πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Με τον πληθωρισμό να αυξάνεται για ακόμη μία φορά περισσότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενισχύονται και τα σενάρια που θέλουν την ΕΚΤ να επιταχύνει την επιστροφή της σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Όπως επισημαίνει σε σημείωμά της η Capital Economics θεωρείται πλέον βέβαιο πως στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας όχι μόνο θα δώσει «σήμα» για αύξηση επιτοκίων, αλλά και θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης. 

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ σκαρφάλωσε τον Μάιο στο 8,1% από 7,4% τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών για μικρή αύξηση στο 7,6%. Η πλέον πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΚΤ για πληθωρισμό 5,1% στο σύνολο του έτους φαίνεται να είναι ανέφικτη, σχολιάζει ο chief economist της Capital Economics για την Ευρώπη, Andrew Kenningham. 

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 39,2% τον Μάιο ύστερα από άνοδο 37,5% τον Απρίλιο. Με την τιμή του μπρεντ να σκαρφαλώνει σήμερα στα 124 δολάρια το βαρέλι ο πληθωρισμός ενέργειας δεν αποκλείεται να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Ταχύτερες οι αυξήσεις και στα τρόφιμα, με τον δείκτη των τροφίμων στο 7,5% τον Μάιο από 6,3% τον Απρίλιο. «Πιθανότατα και αυτός θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο εξαιτίας των προβλημάτων προσφοράς που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία» προειδοποιεί η Capital Economics. Όσο για τον δομικό πληθωρισμό (από τον οποίο αφαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας) επιταχύνθηκε στο 3,8% από 3,5%. 

Aξίζει να σημειωθεί πως μόνο σε μία χώρα είχαμε μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο. Πρόκειται για την Ολλανδία. Ωστόσο και εδώ ο δείκτης ήταν πάνω από το 10% (10,2%). 

Με βάση όλα τα παραπάνω οι πιθανότητες για πιο δραστικές κινήσεις από την ΕΚΤ προκειμένου να πει αντίο στα αρνητικά επιτόκια, έχουν ενισχυθεί, σημειώνει η Capital Economics, που υπολογίζει ότι έως τα τέλη του έτους θα έχουμε αύξηση του καταθετικού επιτοκίου κατά 125 μονάδες βάσης, στο +0,75% έναντι προηγούμενης εκτίμησης ότι θα φτάσει στο + 0,5%. Το καταθετικό επιτόκιο είναι σήμερα στο – 0,5%.  

naftemporiki.gr