Skip to main content

Ρωσία : «Εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους σε ρούβλια»

Η Ρωσία θα εξυπηρετεί το εξωτερικό χρέος της σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν στο νόμισμα των αρχικών ευρωομολόγων σε μεταγενέστερη ημερομηνία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έχει λήξει η βασική άδεια πληρωμής (waiver) των ΗΠΑ που επιτρέπει στη Μόσχα να καταβάλλει πληρωμές για το εξωτερικό της χρέος.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η άδεια πληρωμής λήγει στις 07:01 π.μ. ώρα Ελλάδας (0401 GMT) σήμερα, εμποδίζοντας τη Ρωσία να καταβάλει πληρωμές τόκων και ληξιπρόθεσμων πληρωμών σε αμερικανούς κατόχους ομολόγων για το δημόσιο χρέος της.

«Η απόφαση… παραβιάζει πρωτίστως τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών στα ρωσικά χρεόγραφα και υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις δυτικές χρηματοπιστωτικές υποδομές», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είχε επισπεύσει τις προθεσμιακές πληρωμές για δύο διεθνή ομόλογα -ένα σε ευρώ και ένα σε δολάρια- πριν από την ημερομηνία διακανονισμού της 27ης Μαΐου και καθώς η άδεια πληρωμής επρόκειτο να λήξει.

Οι καταβολές πληρωμών ύψους σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά διεθνή ομόλογα λήγουν πριν από το τέλος του έτους. Το υπουργείο επανέλαβε σήμερα ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις εξωτερικές του υποχρεώσεις, αλλά σε ρούβλια, τα οποία θα μπορούν να μετατραπούν στο αρχικό νόμισμα των ομολόγων αργότερα μέσω του Εθνικού Αποθετηρίου Διακανονισμού (NSD).

Σε λογαρισμούς τύπου C

«Οι πληρωμές με τη χρήση ξένων χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών θα πραγματοποιούνται στους λογαριασμούς τύπου C των εν λόγω χρηματοπιστωτικών διαμεσολαβητών… με δυνατότητα αποκατάστασης της πρόσβασης σε αυτά τα κεφάλαια για τους επενδυτές που υπέβαλαν γραπτά αποδεδειγμένα δικαιώματα για τέτοιου είδους πληρωμές στο μέλλον», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι ειδικοί λογαριασμοί τύπου C διατηρούνται σε ρωσικές τράπεζες ή και ξένες (εφόσον δεν είναι υποχρεωμένες να υπακούσουν σε κυρώσεις) στο όνομα των ξένων ομολογιούχων. 

Το ιδιαίτερο στοιχείο τους είναι πως μπορεί να τους ανοίξει το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ύστερα από αίτημα του οφειλέτη, δηλαδή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χωρίς τη συγκατάθεση ή την εμπλοκή του ξένου πιστωτή (δηλαδή των ομολογιούχων). 

Οι πληρωμές των κουπονιών των κρατικών χρεογράφων καταβάλλονται στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, στο Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού (NSD) και παραμένουν εκεί έως ότου οι κυρώσεις της Δύσης και τα αντίμετρα της Μόσχας αρθούν. Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές που προέρχονται από χώρες που έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις, να πωλούν τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν εντός της Ρωσίας και να λαμβάνουν πληρωμές για εγχώρια ομόλογα σε ρούβλια.

«Η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει τίποτα το κοινό με την χρεοκοπία του 1998 όταν η Ρωσία δεν διέθετε κεφάλαια για να πληρώσει το χρέος της. Σήμερα υπάρχουν μετρητά και η βούληση να πληρώσει» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.