Skip to main content

«Παράθυρο» Κομισιόν: Αγορά φυσικού αερίου σε ρούβλι δια της πλαγίας οδού

Αμβλύνει τις ενστάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι της απαίτησης του Πούτιν, να γίνονται πληρωμές σε ρούβλι για την προμήθεια φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Επιτροπή έστειλε την Παρασκευή στα κράτη – μέλη τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της για το θέμα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυρώσεις της ΕΕ «δεν εμποδίζουν το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού  σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου, στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις»

«Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι θεωρούν τις υποχρεώσεις τους εκπληρωμένες μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια» επισημαίνεται.

Αναλυτικά, η οδηγία αναφέρει:

«Ο Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΕ) 833/2014 και ο Κανονισμός του Συμβουλίου (ΕΕ) 269/2014 δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίξουν έναν τραπεζικό λογαριασμό σε μία καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές βάσει συμβολαίων για την παροχή αερίου σε μία χώρα που έχει αέριο, στο νόμισμα που καθορίζεται στα συμβόλαια για την εκπλήρωση των πληρωμών σύμφωνα με αυτά, με την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές που γίνονται στο νόμισμα αυτό, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες, θεωρείται ότι απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής με βάση τα συμβόλαια αυτά, χωρίς καμία κάποια άλλη πράξη από την πλευρά του αναφορικά με την πληρωμή.

Για τον σκοπό αυτό, οι φορείς αυτοί θα πρέπει να κάνουν μία ξεκάθαρη δήλωση ότι προτίθενται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων, και να θεωρήσουν ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις τους εκπληρώνονται ήδη με την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

Τι είχε ζητήσει ο Πούτιν

Στις 31 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν δήλωσε ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται εφεξής σε ρούβλια, αλλιώς θα σταματήσουν οι εξαγωγές.

Ακολούθως διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία θα προβλέπει το άνοιγμα ενός διπλού λογαριασμού στην Gazprombank, μέσω του οποίου θα κατατίθενται οι πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια όπως προβλέπουν οι τα συμβόλαια που είναι σε ισχύ, αλλά θα μετατρέπονται εσωτερικά στην τράπεζα σε ρούβλια.

 

Εταιρείες ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank

Σημειώνεται πως  ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους για τις προμήθειες φυσικού αερίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η εταιρεία περίμενε να δημοσιευθούν επίσημα αυτές οι οδηγίες πριν ενεργήσει, είπε ένας από τους ανθρώπους. 

Ο γερμανικός κολοσσός Uniper SE και η αυστριακή OMV AG δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν να συνεχιστούν οι αγορές φυσικού αερίου. 

Επικρίσεις από Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki επέκρινε την ΕΕ για την άμβλυνση της στάσης της όσον αφορά τις πληρωμές στο ρούβλι. 

«Είμαι απογοητευμένος που βλέπω ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει συναίνεση να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια», είπε την Κυριακή. «Η Πολωνία θα τηρήσει τους κανόνες και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό του Πούτιν». Η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου στη γειτονική Πολωνία στα τέλη Απριλίου.  

naftemporiki.gr