Skip to main content

Fitch: Γιατί αναβάθμισε τις προοπτικές της Πορτογαλίας

Σε αναβάθμιση των προοπτικών της Πορτογαλίας (outlook) σε θετικές από σταθερές προχώρησε ο οίκος Fitch, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση στο «BBB». 

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος επισημαίνει ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην πορτογαλική οικονομία αποδείχθηκε λιγότερο σοβαρός από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και προσθέτει ότι ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας είναι υψηλό, ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Μάλιστα οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Πορτογαλίας για το 2021 ήταν πολύ καλύτερες του αναμενομένου. 

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρςα ποχώρησε στο 2,8% του ΑΕΠ από 5,8% το 2020 και έναντι επίσημου στόχου για 4,3% του ΑΕΠ. Είναι δε αρκετά χαμηλότερο από το έλλειμμα που εμφανίζουν κατά μέσο όρο οι χώρες που αξιολογούνται με ΒΒΒ ap;o τον Fitch (4,4% του ΑΕΠ). 

Τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις υποστηρίζει η πολιτική σταθερότητα, σχολιάζει ο οίκος. Η απόλυτη πλειοψηφία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Βουλή και το ιστορικό δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχουν να επιδείξουν οι κυβερνήσεις του Αντόνιο Κόστα βοηθούν στην υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων, όπως αναφέρει. 

Ο Fitch βλέπει ανάπτυξη 4,3% για την πορτογαλική οικονομία φέτος (ύστερα από 4,9% το 2021), παρά το σοκ των υψηλών ενεργειακών τιμών και τις ευρύτερες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. 

naftemporiki.gr