Skip to main content

ΕΕ- Εμπάργκο: Τι χρονική «αβάντα» δίνει η Κομισιόν σε Ουγγαρία – Σλοβακία

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρνούνται να εφαρμόσουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα είναι «συνένοχες» για εγκλήματα πολέμου, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.

«Εάν μια χώρα της Ευρώπης συνεχίσει να αντιτίθεται στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε θα είναι σωστό να πούμε ότι αυτή η χώρα είναι συνεργός στα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος», είπε ο Κουλέμπα σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

Νωρίτερα σήμερα  η Ουγγαρία τόνισε διά του Ούγγρου ΥΠΕΞ ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, καθώς αυτό θα καταστρέψει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Την ίδια ώρα η Σλοβακία ζήτησε μεταβατική περίοδο χρονικής διάρκειας τριών ετών, δύο έως τρία χρόνια ζήτησε η Τσεχία.

Και η Βουλγαρία θα επιδιώξει παρόμοιες εξαιρέσεις  

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, όπως ανέφερε μια ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο Reuters. Η Κομισιόν εισηγείται για τις υπόλοιπες χώρες να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους.