Skip to main content

Αpple: Προειδοποίησε για πλήγμα έως 8 δισ. από το lockdown στην Κίνα

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι μετοχές της Apple, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς, αφού η εταιρεία τρόμαξε τους επενδυτές με την προειδοποίησή της για τον αντίκτυπο που θα έχει στα έσοδά της η νέα αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα και τα σκληρά lockdown με τα οποία επιλέγει το Πεκίνο να την αντιμετωπίσει. 

Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ήταν ένα από τα καλύτερα στην ιστορία 46 ετών της Apple. Για αυτό και η πρώτη αντίδραση της αγοράς στα αποτελέσματα ήταν να οδηγήσει σε άνοδο τη μετοχή κατά 2%. Όταν ωστόσο ήρθαν οι εκτιμήσεις και τα καμπανάκια για τους επόμενους μήνες, η μετοχή βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από 5%. 

H Apple είδε τα έσοδά της να αυξάνονται 8,6% στα 97,28 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα iPhones έφεραν στα ταμεία της 50,57 δισ. δολάρια, τα Mac περί τα 10,44 δισ. δολάρια και τα iPad έσοδα 7,65 δισ. δολαρίων. Τα wearables απέδωσαν έσοδα 8,81 δισ. δολαρίων, αυξημένα κατά 12% σε ετήσια βάση.

Τα έσοδα 97 δισ. δολ. είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Apple. Τα κέρδη σκαρφάλωσαν στα 1,52 δολάρια ανά μετοχή έναντι εκτιμήσεων για 1,43 δολάρια. Χάρη στις άκρως δυναμικές αυτές επιδόσεις η Apple ενέκρινε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 90 δισ. δολαρίων και αύξηση του μερίσματος στα 0,23 δολ. από 0,22 δολ. ανά μετοχή. Πρόκειται για αύξηση 5% ύστερα από αύξηση 7% πέρυσι. 

Και ενώ όλα τα αυτά τα δεδομένα είχαν προκαλέσει κύμα ευφορίας, ήρθαν οι δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών της Apple να προκαλέσουν έντονο προβληματισμό. «Θέλω να αναγνωρίσω τις μεγάλες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούνται από την Covid-19, το έλλειμα σιλικόνης και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν έχουμε ανοσία σε αυτές τις προκλήσεις» προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος, Τιμ Κουκ. 

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο οικονομικός διευθυντής, Λούκα Μαέστρι, ο οποίος σημείωσε: Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούνται από μέτρα κατά της Covid-19 σε μεγάλες αγορές όπως η Κίνα, επηρεάζουν την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στη ζήτηση για τα προϊόντα μας» ανέφερε. Πρόσθεσε δε ότι τα lockdown στην Κίνα αναμένεται να κάμψουν τη ζήτηση στη συγκεκριμένη αγορά. Τα προβλήματα αυτά όπως είπε θα αφαιρέσουν 4 έως 8 δισ. δολάρια από τα έσοδα στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. 

naftemporiki.gr