Skip to main content

Starbucks: Αναστέλλονται οι εξαγορές μετοχών

Η Starbucks δήλωσε ότι αναστέλλει τις επαναγορές μετοχών (buybacks) δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος Χάουαρντ Σουλτς είπε ότι θα απελευθερώσει μετρητά για επενδύσεις σε καφετέριες και υπαλλήλους.

Η παύση του προγράμματος επαναγοράς, το οποίο ξεκίνησαν τα Starbucks το περασμένο φθινόπωρο, αντιπροσωπεύει τον καλύτερο τρόπο για την εταιρεία να επενδύσει στην επόμενη φάση ανάπτυξής της, είπε ο κ. Σουλτς στους εργαζόμενους σε επιστολή ανήμερα με την επιστροφή του τη Δευτέρα ως Διευθύνοντος Συμβούλου του γίγαντα του καφέ.

«Όλοι έχουμε μερίδιο στο μέλλον μας», έγραψε ο κ. Σουλτς. «Αυτό χρησιμεύει ως πρόσκληση να έρθουμε να το φτιάξουμε».

Οι μετοχές των Starbucks υποχώρησαν 5,4% στα 86,55 δολάρια.

Ο κ. Σουλτς επιστρέφει για να διευθύνει την αλυσίδα καφέ που έχτισε για αρκετές δεκαετίες αφότου ο Kέβιν Τζόνσον, ο οποίος ήταν CEO των Starbucks από το 2017, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Ο κ. Σουλτς είπε ότι θα επικεντρωθεί στην αναζωογόνηση των Starbucks καθώς η αλυσίδα διεκπεραιώνει το αυξανόμενο κόστος και τη διεύρυνση του συνδικαλισμού μεταξύ των barista των ΗΠΑ, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να χτίσει χιλιάδες νέα καφέ σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Η Starbucks προηγουμένως διέκοψε τις επαναγορές μετοχών το 2020 αφού η πανδημία Covid-19 έπληξε την επιχείρησή της. Η εταιρεία είπε στους επενδυτές τον Οκτώβριο ότι θα προβεί σε νέα έγκριση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μερίσματα και εξαγορές εντός τριών ετών. Περίπου τα δύο τρίτα αυτών των δαπανών θα πήγαιναν σε επαναγορές μετοχών, είπε η εταιρεία εκείνη την εποχή. Τα Starbucks τον Φεβρουάριο εξέδωσαν χρέος 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εταιρικούς σκοπούς που περιλάμβαναν εξαγορές.

Η εταιρεία δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι είχε επαναγοράσει 31,1 εκατομμύρια μετοχές στο τρίμηνο που έληξε στις 2 Ιανουαρίου και ότι είχαν απομείνει περίπου 17,8 εκατομμύρια μετοχές διαθέσιμες προς αγορά βάσει της τρέχουσας εξουσιοδότησης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ