Skip to main content

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπλοκάρει» τη βιομηχανία πατάτας στο Βέλγιο

Το Βέλγιο φημίζεται για τις τηγανητές του πατάτες, ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί προβλήματα στην βιομηχανία τροφίμων της χώρας που αγωνίζεται να βρει εναλλακτικές για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Το ηλιέλαιο αποτελεί από τα βασικά προϊόντα που στηρίζουν τις εξαγωγές της Ουκρανίας αλλά πλέον σταμάτησε να «ρέει» εκτός της χώρας. Είναι επίσης βασικό συστατικό που βρίσκεται σε όλα τα πιάτα, από γλυκά στο φούρνο και αλμυρά σνακ, μέχρι σάλτσες, προϊόντα επάλειψης, ακόμη και παιδικές τροφές.  

Μιλώντας στο Politico, ο Κρίστοφ Βερμούλεν, διευθύνων σύμβουλος του Belgapom (ενός εμπορικού ομίλου για εταιρείες πατάτας σε όλο το Βέλγιο) είπε ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τη μαζική παραγωγή κατεψυγμένων πατατών, οι οποίες εξαρτιόνται από το ηλιέλαιο για το προμαγείρεμα. «Όπως έχουν τα πράγματα, νομίζω ότι έχουμε μερικές εβδομάδες με το διαθέσιμο ηλιέλαιο, αλλά όχι περισσότερες», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα μέλη του βασίζονται στην Ουκρανία για έως και το 45% των προμηθειών τους. Ορισμένες επιχειρήσεις είναι ακόμη πιο εκτεθειμένες.

Οι πατάτες αποτελούν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Βέλγιο, μια χώρα που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κατεψυγμένων πατατών στον κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση της Belgapom, το 2020 περίπου 5,08 εκατομμύρια τόνοι πατάτας μεταποιήθηκαν σε πατάτες τηγανιτές, πουρέ και πατατάκια. Αυτό περιλαμβάνει 2,08 εκατομμύρια τόνους πατάτας που κατέληξαν ως κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες.

Η εξαίρεση των fritkots

Παρά τους κινδύνους, για την ώρα τα περίπτερα που εμπορεύονται πατάτες σε χωνάκι, τα γνωστά fritkots, ίσως δεν κινδυνεύουν- ακόμα. Για το Maison Antoine, η έλλειψη ηλιέλαιου δεν είναι και τόσο πλήγμα, καθώς, σύμφωνα με τη βελγική παράδοση, οι πατάτες στο δημοφιλές χωνάκι παρασκευάζεται με βοδινό λίπος. 

«Το θέμα του ηλιελαίου αφορά τις προτηγανισμένες ή κατεψυγμένες πατάτες, αλλά εμείς χρησιμοποιούμε φρέσκες πατάτες, τις οποίες μαγειρεύουμε εδώ και πάντα χρησιμοποιώντας λίπος βοείου κρέατος», εξήγησε ένας εργαζόμενος στο Maison Antoine. Όσο για τις σάλτσες τους, παρασκευάζονται κυρίως με λάδι κανόλα.

 Ο πρώην ιδιοκτήτης fritkot Μπερνάρ Λεφέβρ που τώρα είναι επικεφαλής της ανεξάρτητης εμπορικής ένωσης Unafri, έβαλε και μια άλλη παράμετρο, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες από τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις της χώρας έχουν τις δικές τους μοναδικές συνταγές και ότι το ηλιέλαιο είναι μόνο ένα δευτερεύον συστατικό.

Το πρόβλημα που ενδέχεται, ωστόσο, να δημιουργηθεί για τις ανεξάρτητες επιχειρήσεις όπως το Maison Antoine, είναι ότι, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα ηλιελαίου,  οι μεγάλοι παίχτες της βιομηχανίας θα αρχίσουν να συγκενρώνουν άλλους τύπους φυτικών ελαίων, περιορίζοντας ενδεχομένως τη διαθεσιμότητά τους για μικρότερες επιχειρήσεις.

naftemporiki.gr