Skip to main content

Η Ρωσία σηκώνει τις τιμές των λιπασμάτων

Νέα ρεκόρ σπάνε οι τιμές των λιπασμάτων καθώς οι προμήθειες από τη Ρωσία, τον κορυφαίο εξαγωγέα λιπασμώτων, έχουν μειωθεί, αυξάνοντας τους φόβους για επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ρωσία απαγόρευσε νωρίτερα αυτό το μήνα τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων και εξοπλισμού από τη χώρα, μεταξύ των οποίων των βασικών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν άζωτο, ποτάσα και φωσφορικά άλατα.

Η απόφασή της αυτή έχει εκτοξεύσει τις τιμές των λιπασμάτων σε μια περίοδο που οι αγρότες αντιμετώπιζαν ήδη υψηλό κόστος λιπασμάτων λόγω των κυρώσεων στη Λευκορωσία, την κορυφαία παραγωγό ποτάσας, και τους περιορισμούς εξαγωγών από την Κίνα.

Στην Ευρώπη οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου  είχαν ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μειώσουν την παραγωγή τους. Το φυσικό αέριο είναι ένα βασικό συστατικό στη διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή λιπασμάτων με βάση το άζωτο που χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία καλλιεργειών. 

Ο δείκτης για τα λιπάσματα της CRU έχει αυξηθεί 30% από την αρχή του έτους και πλέον είναι υψηλότερος από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της επισιτιστικής και ενεργειακής κρίσης όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν το 2008.

Οι υψηλότερες τιμές των λιπασμάτων σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί παγκοσμίως, επηρεάζοντας την ποιότητα των καλλιεργειών. «Οι αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν οι αγρότες επιλέξουν ή αναγκαστούν να μειώσουν τις την χρήση λιπασμάτων, επηρεάζοντας δυνητικά την παγκόσμια παραγωγή», προειδοποίησε η AHDB, συμβουλευτική οργάνωση αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr