Skip to main content

Ρωσία: Η Κεντρική Τράπεζα διατηρεί το επιτόκιο στο 20%, αλλά προειδοποιεί για αβεβαιότητα

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατήρησε τη νομισματική της πολιτική σταθερή και το βασικό της επιτόκιο στο 20%, αλλά προειδοποίησε για σημαντική αβεβαιότητα καθώς η οικονομία υφίσταται «διαρθρωτικό μετασχηματισμό μεγάλης κλίμακας».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγο μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η CBR υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο της χώρας από 9,5% σε 20% σε μια προσπάθεια να στηρίξει το βυθισμένο νόμισμά της και να μετριάσει τον αντίκτυπο των σκληρών διεθνών κυρώσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη δήλωσή της την Παρασκευή, η CBR ανέφερε ότι η απότομη αύξηση του βασικού της επιτοκίου «βοήθησε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

«Η ρωσική οικονομία εισέρχεται στη φάση ενός μεγάλης κλίμακας διαρθρωτικού μετασχηματισμού, ο οποίος θα συνοδεύεται από μια προσωρινή αλλά αναπόφευκτη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, που σχετίζεται κυρίως με προσαρμογές των σχετικών τιμών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε.

«Η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ρωσίας πρόκειται να επιτρέψει τη σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες και την επιστροφή του ετήσιου πληθωρισμού στο 4% το 2024».

Το ρούβλι βυθίστηκε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου μετά από ένα μπαράζ νέων κυρώσεων και κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους, πριν μετριαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Το νόμισμα διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 103 ανά δολάριο μετά την απόφαση της Παρασκευής.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία κατάφερε να αποτρέψει μια ιστορική χρεοκοπία ολοκληρώνοντας ορισμένες από τις πληρωμές κρατικών ομολόγων σε δολάρια, ανέφερε το Reuters.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

 Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr