Skip to main content

Capital Economics: Κοντά στο 6% ο πληθωρισμός έως και τα τέλη του έτους

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 5,9% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση της Eurostat και η Capital Economics προβλέπει ότι δεν θα ξεφύγει από αυτά τα επίπεδα έως και τα τέλη του έτους.

Το 2023 θα αποκλιμακωθεί, αλλά θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ. Η εκτίμηση αυτή ενισχύει το σενάριο για πιο επιθετικές των αρχικών προβλέψεων αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. 

Τόσο οι ανατιμήσεις στην ενέργεια (32%) όσο και ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι τομείς ενέργειας και τροφίμων (2,7%) κινήθηκαν σε ιοστιρκά υψηλά επίπεδα τον Φεβρουάριο. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί την Capital Economics στην πρόβλεψη ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ. 

«Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ωθεί στα ύψη τις τιμές ενέργειας και τροφίμων και να επιδεινώνει τα προβλήματα προσφοράς, πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα παραμείνει κοντά στο 6% έως και το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ θα διατηρηθεί αρκετά πάνω από το 2% την επόμενη χρονιά» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της CE. 

naftemporiki.gr