Skip to main content

Νικέλιο: Βουτιά 8% στις χαοτικές συναλλαγές του LME

Το τρίμηνο συμβόλαιο αναφοράς για το νικέλιο υποχώρησε 8% το πρωί της Πέμπτης για να φτάσει στο νέο όριο συναλλαγών, καθώς συνεχίστηκαν οι μεγάλες πωλήσεις στις αγορές μετάλλων.

Η τιμή έφτασε τα 41.945 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Οι τιμές του νικελίου υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες ώρες στις 8 Μαρτίου, ανεβαίνοντας πάνω από τα 100.000 δολάρια καθώς ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς στον κόσμο, ο κινεζικός όμιλος Tsingshan Holding, αγόρασε μεγάλα ποσά για να μειώσει τα σύντομα στοιχήματά του στο μέταλλο.

Οι συναλλαγές έπρεπε να σταματήσουν καθώς η κίνηση επιδείνωσε το ράλι των τιμών σε μια εποχή που τα μέταλλα είχαν ήδη ανοδική πορεία λόγω της εντεινόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη, το LME επιχείρησε να ξαναρχίσει τις συναλλαγές νικελίου μετά το απροσδόκητο κλείσιμο. Ωστόσο, ένα τεχνικό σφάλμα ώθησε το χρηματιστήριο να σταματήσει προσωρινά την αγορά για άλλη μια φορά, πριν ανοίξει ξανά η διαπραγμάτευση στις 2 μ.μ. ώρα Λονδίνου.

Το LME εγκατέστησε όριο συναλλαγών 5% την Τετάρτη, το οποίο διευρύνθηκε στο 8% για την Πέμπτη. Το «σφάλμα συστήματος» την Τετάρτη επέτρεψε σε μικρό αριθμό συναλλαγών να περάσουν κάτω από το πρόσφατα επιβληθέν ημερήσιο όριο τιμών.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr