Skip to main content

ΔΝΤ: «Πράσινο φως» σε έκτακτη στήριξη 1,4 δισ. δολ. για την Ουκρανία

Έκτακτη στήριξη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς την Ουκρανία ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου  να χρηματοδοτηθούν δαπάνες και θα υποστηριχθεί το ισοζύγιο πληρωμών, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Κίριλο Σεβτσένκο.

Η Ουκρανία έχει στραφεί στη χρηματοδότηση από συμμάχους και διεθνείς θεσμούς για να στηρίξει την οικονομία της μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. «Είμαστε απέραντα ευγνώμονες προς το ΔΝΤ για την άμεση απάντησή του στο αίτημά μας. Προσδοκούμε να ολοκληρώσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Σεβτσένκο. «Είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία τώρα που η χώρα περνάει τόσο φριχτούς καιρούς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας σε φόρουμ που διοργάνωσαν οι Financial Times την Τρίτη η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε πως το ΔΝΤ βρίσκεται σε καθημερινή βάση σε διαβουλεύσεις με τις ουκρανικές αρχές προκειμένου να τις βοηθήσει να διαχειριστούν την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ πρόσθεσε ότι ο πόλεμος είχε προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία, εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους και γκρεμίζοντας την επιχειρηματική πίστη. «Το αδιανόητο συνέβη με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι τραγικό» είπε.

Το ΔΝΤ εξετάζει επίσης τρόπους στήριξης γειτονικών χωρών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας. Η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία του πολέμου και των σαρωτικών κυρώσεων που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει στη Ρωσία.

Με πληροφορίες από Reuters

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr