Skip to main content

Η ΕΕ στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά σχεδόν 80% φέτος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαράζει έναν δρόμο για να τερματίσει την εξάρτηση του μπλοκ από το ρωσικό αέριο, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει τις ανάγκες εισαγωγών κατά σχεδόν 80% φέτος, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί την ενεργειακή της στρατηγική μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να μειώσει τη μόχλευση του Κρεμλίνου. Το σχέδιο, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη, θα προτείνει βήματα όπως η εκμετάλλευση νέων προμηθειών φυσικού αερίου και η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης ήδη από το 2022, είπε ένας από τους αξιωματούχους, στοχεύοντας στην ανεξαρτησία από τον μεγαλύτερο προμηθευτή ορυκτών καυσίμων της Ευρώπης πολύ πριν από το 2030, δηλαδή νωρίτερα από προηγούμενες προβλέψεις.

Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το σχέδιο, θα χρειαστεί δράση από τα κράτη μέλη, πολλά από τα οποία αμφιταλανεύονταν με την επένδυση που απαιτείται για τα σχέδια ενεργειακής μετάβασης και τώρα αγωνίζονται να περιορίσουν τον πολιτικό αντίκτυπο του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Τις εβδομάδες πριν από τον πόλεμο, μια κρίση στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο οδήγησε το ενεργειακό κόστος σε επίπεδα ρεκόρ, ωθώντας το θέμα στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ήδη δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τις βιομηχανίες από τις επιπτώσεις της κρίσης και οι τιμές εκτινάχθηκαν ξανά τη Δευτέρα.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΕ διαθέτει ήδη αρκετό φυσικό αέριο για να περάσει το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα ακόμη και σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού. Η Επιτροπή θα συστήσει στα κράτη μέλη να αρχίσουν να εργάζονται τώρα για την πλήρωση δεξαμενών αποθήκευσης, ώστε να είναι προετοιμασμένα για τον επόμενο χειμώνα.

Η Κομισιόν πρόκειται να πει ότι η επιτάχυνση της Πράσινης Συμφωνίας, της σαρωτικής στρατηγικής του μπλοκ με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και θα θωρακίσει την οικονομία από αυξήσεις τιμών.

Ως μέρος της καθαρής αλλαγής, η ΕΕ συζητά επί του παρόντος ένα σύνολο νόμων για την επίτευξη ενός αυστηρότερου στόχου για το 2030 για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990. Η πλήρης εφαρμογή των κανόνων «Fit for 55» θα μείωνε την κατανάλωση φυσικού αερίου της ΕΕ αυτή τη δεκαετία κατά 23%, ή ισοδύναμο 82 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Τα σχέδια της Τρίτης θα προσθέσουν υψηλότερες εισαγωγές LNG και προμήθειες αγωγών εκτός Ρωσίας, περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας και στροφή προς την ηλεκτροδότηση.  Η ώθηση μπορεί να σημαίνει πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Η Επιτροπή πρόκειται επίσης να δώσει προτεραιότητα στις εργασίες για τη σύνδεση αγωγών στην Ιβηρική χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη και την ένωση της Βουλγαρίας και της Ελλάδας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg