Skip to main content

Τζεντιλόνι: Δεν σκεφτόμαστε, για την ώρα, κυρώσεις που σχετίζονται με την ενέργεια

«Νομίζω ότι οι κυρώσεις που έχουμε εγκρίνει είναι πολύ αποτελεσματικές. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε περισσότερα μέτρα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν σκεφτόμαστε μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σε συνέντευξή του στην El País, ο κ. Τζεντιλόνι εκτίμησε ότι «ο πόλεμος θα επηρεάσει την ανάκαμψη, αλλά δεν θα την εκτροχιάσει. Ένας κίνδυνος είναι η πτώση της εμπιστοσύνης και αυτό θα αποδυνάμωνε την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ένα άλλο είναι στην τιμή της ενέργειας. Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι κάπως χαμηλότερα από πέρυσι και θα πρέπει να τα αναπληρώσουμε. Ο τρίτος κίνδυνος είναι οι αλυσίδες εφοδιασμού. Το εμπόριο με τη Ρωσία είναι μόνο 5% για την ΕΕ και 37% για τη Ρωσία. Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά πρέπει να το ελέγξουμε. Για παράδειγμα, πρέπει να προσέχουμε τις τιμές του σιταριού ή του ηλιελαίου, που εκτινάσσονται στα ύψη. Ο αντίκτυπος των κυρώσεων είναι ακόμη μεγαλύτερος και ταχύτερος από ό,τι περιμέναμε».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρθηκε στον σοβαρό αντίκτυπο του πολέμου στις τιμές των αγαθών και την ενέργεια: «Το φυσικό αέριο αυξήθηκε 28% και από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος 85%. Η προσδοκία μας είναι ότι οι τιμές θα είναι υψηλές για μεγάλο μέρος του έτους, αν όχι όλο. Εξαρτάται από τις συνθήκες. Αντίθετα, πριν από τρεις εβδομάδες περιμέναμε να πέσουν στο δεύτερο μισό του 2022».

naftemporiki.gr