Skip to main content

Ρωσία: Γιατί κάνει «tax free» τις αγορές χρυσού

Η κυβέρνηση της Ρωσίας πρόκειται να καταστήσει αφορολόγητες τις αγορές χρυσού σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε πολύτιμα μέταλλα και όχι σε ξένα νομίσματα, τα οποία χρειάζεται το κράτος για τα αποθέματά του μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στην κεντρική τράπεζα.

Την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε  την απόφαση του κοινοβουλίου να αποσύρει τον φόρο προστιθέμενης αξίας 20%, ο οποίος χρεώνεται όταν αγοράζεται χρυσός.  «Εν μέσω της ασταθούς γεωπολιτικής κατάστασης, οι επενδύσεις σε χρυσό θα αποτελέσουν μια ιδανική εναλλακτική λύση για την αγορά δολαρίων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουανοβ.

Η κίνηση έρχεται καθώς τις τελευταίες ημέρες οι Ρώσοι αγόραζαν δολάρια, αδειάζοντας τα ΑΤΜ μετά την κατάρρευση του ρουβλίου σε ιστορικά χαμηλά τη Δευτέρα που προήλθε από τις κυρώσεις της Δύσης. Οι Ρώσοι αγόραζαν δολάρια για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους και να κρατήσουν ξένα νομίσματα σε μετρητά σε περίπτωση που χρειαστεί να φύγουν από τη χώρα.

Γι’ αυτό και η χώρα αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές συναλλάγματος που υπερβαίνουν τα 10.000 δολάρια. Επίσης, η κυβέρνηση επέβαλε το 80% των εσόδων σε ξένο νόμισμα των εξαγωγέων να μετατρέπεται σε ρούβλια.

Ο Σιλουανοβ επέκρινε τη βιαστική αγορά δολαρίων από τους Ρώσους, υποστηρίζοντας πως το αμερικανικό νόμισμα είναι «πιο ασταθές και υπόκειται σε διάφορους κινδύνους», σε σύγκριση με τον χρυσό. «Έτσι δεν μπορεί να ανταγνωνιστεί αξιοπρεπώς τον ανταγωνισμό από τα πολύτιμα μέταλλα», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr